fredag 31 augusti 2018

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Pappaklausulen
Jonas Hassen Khemiri
Utgivningsdatum 20180831
Isbn 9789100176303
Albert Bonniers förlag

Ja, jag säger då det. Det här är en särskild bok - som verkligen rekommenderas för läsning. Den tar vi utan tvekan till en bokcirkel i vår bokhandel!

Det här är en bok om en familj. Den handlar om en familj och deras relationer. Om vem som gör vad, vem som tänker vad och deras förhållningssätt till varandra och till livet.

Den handlar om en farfar som är pappa till en son. Om en smula om farmodern. Och om sonen och dottern. Ja, om flickvännen och pojkvännen som är mamma respektive pappa till dotterns och sonens barn. Eller kanske tvärtom. Den handlar om de som är där och de som är borta. Borta som i helt borta och borta som i på håll. Den handlar också om ettåringen som är barnbarn till en farfar som är pappa till han som är pappa till en fyraåring och till ettåringen som tar ut hämnden för dagens oförrätter på natten när pappan och mamman vill sova. Hur man nu kan vara så beräknande när man bara är ett.

Pappaklausulen - boken, alltså, inte klausulen i sig - är absurd. Absurd och rolig, men ändå rent galen. Den är helt klart annorlunda, fast den handlar om en helt vanlig familj.

Pappaklausulen handlar om relationer och om hur det kan vara i en familj. I en helt vanlig familj med olika personligheter, där de olika personerna och generationerna väljer sina egna levnadssätt för att de har sådana personligheter. För att vi är som vi är, formats av gener och liv.

Pappaklausulen ska definitivt föreslås till någon eller några av våra bokcirklar i höst. Den är definitivt värd läsning. Helt utan tvekan. Man, eller just den kvinna som här har läst boken, skulle till och med kunna erkänna att hon gillar den så skarpt så att hon tycker att andra ska läsa den. Särskilt i bokcirklarna - så att bokhandelns cirkelfolk får tala om den. För hon som nu har läst Pappaklausulen vill ju gärna tala om det hon har läst, för att hon gillat det hon läst.

Vad har Jonas Hassen Khemiri skrivit förr? Ja, t ex Allt jag inte minns - som fick Augustpriset 2015. Den måste vi absolut läsa.

Pepp!

Välkommen till den riktiga bokhandeln - Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje!

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...