söndag 14 oktober 2018

Hönan som drömde om att flyga....




Bokhandlerskan och hennes förstekamrat har skaffat höns. Tre hönor - Lisen, Nacho och Mary Stuart - bor i den fina hönsgården på gården. Det är tänkt att de ska värpa ägg till husfolket och sköta sig så där lite ordentligt. Ja, det gjorde de till en början, alla tre. Nu är det mest två som gör detta, för den tredje - Lisen - har satt sig på strejk. Hon tänker inte värpa och hon tänker inte lämna sitt rede. Hon ligger helt enkelt kvar i sitt rede mest hela dagarna. Ja, vi kan se att hon byter rede ibland. Hon lägger sig då och då på sina kamraters ägg och hon ibland går ner och tar sig lite att äta och dricka. Hon tittar mest lite snett på oss när vi försöker resonera med henne.

Ibland tröttnar husfolket på hennes vägran att göra som de vill, så husets förstekamrat lyfter ut henne i uterummet och stänger ingången till redet. Uterummet har nästan två meter höga staket, men inget tak - och Lisen flyger uppenbart lätt över detta. På ett kick är hon ute och hojtar till sina vänner att de ska göra samma sak. Just så. Sagt och gjort. Vips är de ute alla tre. De pickar förnöjt ute på gården, trampar runt ute på vägen och lever plötsligt lite farligt. Ja, vägen är inte så högt trafikerad, men det finns ju andra farligheter i omgivningarna.

De blir inlyfta till uterummet igen så snart hysset upptäckts. Dörren till innerummet öppnas. Lisen går raka spåret in till sitt rede och stannar där. De övriga spankulerar som vanligt i sitt uterum, utan vidare rymningar.

Några dagar senare lyfts Lisen ut igen, eftersom vi tycker att hon behöver röra sig. På ett kick har hon rymt igen. Det är tydligen hennes trick för att hon ska få ligga ifred i sitt rede, för nu får hon helt enkelt ligga där hon ligger. Det verkar ju ändå inte gå någon nöd på henne, vad vi kan se. Hon har mat, vatten, ett stort innerum och en öppen dörr till det stora uterummet. Hon ligger ändå bara där i sitt rede - ja, kanske väntar hon på ett riktigt eget ägg att ruva på? Lisen är helt enkelt en bestämd ung dam. Vi får väl se hur länge hon tänker ligga där hon ligger.

Missa inte vår rea som pågår
17 oktober - 31 oktober 2018
Hönan som drömde om att flyga - av Sun-Mi Hwang - hade också en egen vilja. Hon ville värpa och ruva på ett ägg. Hon ville bli mamma och ta hand om sina kycklingar. Inte fick hon det, inte, men hon såg till att åstadkomma något annat. Hon var bestämd, fylld av styrka och envishet och klarade mycket väl sin värld utanför den instängda hönsgården. Hon var en riktig skarping till höna, helt enkelt. Hönan som drömde om att flyga är rekommenderad läsning!

A..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...