Historien om Bodri.
Hedi Fried
med bilder av Stina Wirsen.
Historien om Bodri handlar om Hedi och hennes familj. Däri ingår hunden Bodri. Den är hela familjens, men Hedi ser den som mest hennes. Hon älskar den väldigt mycket.
Berättelsen visar oss en vanlig familj. De arbetar, lever tillsammans, möter vänner och har ett bra liv tillsammans. Bodri var viktig i deras liv.
Hedi och hennes vän Marika, som också hade en hund, var ofta ute och lekte tillsammans. De var glada tillsammans, fina vänner som brydde sig om varandra.
Hedi berättar om hur kriget kom, hur militärerna kom, hur hon inte längre kunde vara med sin vän och hur Bodri fick klara sig sjlälv när familjen tvingades åka till lägren.
Hedi var jude och Marika var kristen. Hedi tvingades bort bara för att hon var jude. Berättelsen går vidare till lägren, där många dör. Hedi och hennes syster kommer till slut tillbaka till Bodri. Inget nämns om hennes föräldrar, vilket förstås blir ett efterföljande samtal med barnen när vi läser tillsammans.
Jag uppfattar inget tidsperspektiv i boken. Jo, kanske ganska långt tid, men inte hur lång tid. Det skiljer sig förstås när vi ser barnen i början av boken jämfört med slutbilden. Där ser vi att flera år förflutit. Syskonen är flera år äldre.
Berättelsen visar vänskapen mellan flickorna, vännerna. Den berättar också om skillnaden för judarna när kriget kom, de viktiga hundarna som är vänner och familjemedlemmar - och då här särskilt Hedis Bodri.
Att syskonen överlevde och kan berätta vidare är en viktig reflektion - det viktigaste i att göra just det. Det är Hedi verkligen fantastisk duktig på att göra.
Bilderna berättar också, förstås. En bänk först utan och sen med en skylt som förbjuder någon att sitta där. Bilder av Hitler. Militären med vapen. Årstiderna där Bodri är, väntar. Barnens kläder och utseende innan, under och efter. Taggtråden. Och till slut - den stora glädjen när Hedi återser Bodri. Ja, bilderna berättar historien på sitt sätt.
Låt oss fundera kring bilderna och berättelsen. Förändringen. Rädslan. Slutet. Lärdomarna. De tål att tittas på, talas om, igen och igen.
Historien om Bodri känns som en oerhört viktig bok, för visst är det viktigt att vi inte glömmer det som har hänt, att vi berättar vidare till kommande generationer så att de ser och förstår vad som inte får hända igen. Vi har boken i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.
A..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar