tisdag 31 december 2019

Stormfåglar - Einar Kárason



Stormfåglar - roman av Einar Kárason, utgiven av Bokförlaget Thorén & Lindskog med översättning av John Swedenmark.

Stormfåglar är en berättelse om en grupp isländska fiskares desperata kamp mot naturens skoningslösa krafter. Det är en kamp på liv och död.

Trålaren Måsen med trettiotvå man och fullastad med kungsfisk ska precis vända hemåt när det blåser upp till en mäktig storm. Havet är kallt nog att döda en människa och trålaren isar snabbt igen i den bitande kylan. Den tunga isen tynger ner det redan fullastade skeppet som angrips hårt av den ena vågen efter den andra. Runt omkring dem hörs nödsignaler från andra skepp i samma situation.

Einar Karason beskriver isen, vädret och situationen på båten. Stormen är inte nådig. Jag känner kylan, hårdheten i miljön och ihärdigheten hos besättningen. Jag känner hur hårt det är att arbeta på båten, i vädret och elementen som besättningen har att kämpa emot.

Karason beskriver fisket, situationen, kunnandet och omständigheterna. Han beskriver männen och känslan på båten, stoltheten och respekten.

Kylan och vinden i stormen gör att allt fryser, man får hålla sig på sin vakt för att klara båt, manskap och livhanken. Det finns mycket små marginaler för misstag, men man kan inte heller låta bli uppgifterna. Gör man fel får man plikta med livet. man äventyrar inte sitt eget eller andras liv, hjälper där man kan och litar på att man gör rätt.

Jag läser om detaljer kring fisket, båtarna, människorna och livet. Det går från det ena och vidare till det andra. Man lever i fisket, men här lever man också med vädret. Det är det man gör och det man måste. Det är fisket och båtarna som är livet, vad vore man annars om man inte är fiskare på Island. Vädret är en faktor man inte kan göra något åt.

"Att vara sjöman på Island var som att vara soldat i krigstid."

Det här är män(niskor) som arbetar, sliter och arbetar rejält under den tid de är till sjöss. De har inget val om/när de ska komma hem med sin fångst och med livet i behåll.

Berättelsen om båtsmannen - kraftkarl, hjälte och hårding - är fin, sorglig och lärande. Även fyllbultar har känsloliv och omständigheterna omkring sig i livet kan man ju ändå inte hjälpa, eller hur? Det kan väl inte skada att ta en sup i glada vänners lag innan man färdas hemåt igen? Eller så kan det just det.

Berättelsen om den unga pojken, Larus, som står i början av sitt båtliv är också fin. De är människor av kött och blod, med känslor och lust eller sorg. Han försöker, gör som han måste och undrar hur han ska förhålla sig. Livet är ändå vackert och man hoppas att det går honom väl.

"Motorn gick, propellern snurrade, rodret fungerade, stormen rasade, vågorna slog upp mot båten, varenda stänk som landade på stålet frös fast."

Följ havet, människorna, stormen och fartyget. Följ stimmen, fåglarna och späckhuggaren. Följ ordets lust, beskrivningar och vinklingar. Följ sidornas berättelser, en efter en.

Följ fasan, skäcken.

Känn kylan, värmen och närvaron. Känn rädslan och lukten av livet på platsen de befinner sig.

Följ. Känn.

Läs, läs, bara läs.

 A..


Den här boken lägger vi på bokvalsbordet
till våra bokcirklar i bokhandeln. Den förtjänar
läsning, begrundande, njutning och samtal.



Mitt Roslagen - artikel om bokhandeln och bokhandlerskan.


 #stormfåglar #einarkarason  #ThorenLindskog 
#bokvalsbordet #bokcirkeln
#roslagensbokhandel #enriktigbokhandel #Norrtälje

Inlägget/artikeln har sänts vidare till;
Miljömagasinet
Ölandsbladet
Bokförlaget Thorén & Lindskog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...