- Jag vill ha en bild på en tjej på framsidan och med rosa färg! Det är en tjej! Har du inte en sådan bok, säger en annan kund? (Hen är en smula missnöjd över förlagets och författarens försök till könsneutralitet i boken).
Hur går det med vårt genusarbete, tänker jag ibland. Hur slår det igenom hos män och kvinnor i olika åldrar? Hur tänker de unga och hur tänker vi/de äldre generationerna? Ja, vi alla tänker olika, det märks förstås, men hur går det framåt?
Vi kvinnor, tjejer, tanter och flickor har i alla tider läst om män. Män har också läst och skrivit om män- Vi har läst om männens färd genom livet, deras bragder och vi har sett dem på bild och i författarrollen. Det är förstås i sin ordning, för det har legat i de tiderna. Man kan förstås undra varför kvinnorna ofta lämnats efter, fått ta smulor efter de stora borden och händelserna och inte uppmärksammats i samma omfattning - men vi kan ändra utvecklingen nu och framåt. Historien är gjord - och många kvinnor fanns också där. Många gör detta, uppmärksammar kvinnornas roller, driver frågor och gör stor skillnad. Det är fint att se.
De böcker som finns i bokhandeln är både av ny och äldre utgivning. Det är vi, läsare, förlag, bokhandlare och andra, som har att fundera kring hur vi vill ha det framöver. Vi kan inte glömma vår historia men vi kan (till del) styra vår framtid. De böcker som har kvinnliga karaktärer - flickor, tjejer, kvinnor och tanter - behöver läsas av män, pojkar, ynglingar och grabbar, precis som vi läst om dem. Ja, kvinnsen behöver också läsa om andra kvinnor - som kan bli nya förebilder och nya riktningar som kan skapa nytt för oss som nu och sen vandrar på vår vackra jord.
Jag vill därför be er som frågar om böcker för tjejer och/eller killar att fundera kring - vad det är? Vad är en tjejig bok? Vad är en bok för tjejer? Vad är en killbok? Hur lär sig killar om tjejer och hur lär sig tjejer om killar och varför blir det just så?
Ja, visst får tjejer vara tjejer och killar vara killar och tvärtom om de vill och är - men hur tänker vi kring detta, hur talar vi om det, hur behåller och förstärker vi stereotyperna och hur kan vi skapa nytt - mer jämställt - nu och i framtiden?
A..
Mitt Roslagen - skrev en artikel om bokhandeln och bokhandlerskan häromnyss. Jag tackar och bockar för alla glada kommentarer som nått mig därefter. |
Bokhandeln i Norrtälje heter Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. För en fem-sex år sen fanns ytterligare en bokhandeln i stan som hette Norrtälje bokhandel - den låg på gågatan. Den är nu ett minne blott, men vi finns kvar och vill så förbli. Välkommen till Lilla torget i Norrtälje.
Bokhandelns tfn är 0708905731 och vi nås också per mail: info 😏 roslagensbokhandel.se. Du hittar oss också på Instagram och facebook - sök på Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje - så hittar du oss nog.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar