torsdag 27 september 2018

Vajlett och Rut av Karin Alfredsson


Vajlett och Rut
Karin Alfredsson
Bokfabriken
2018

Vajlett och Rut möts i en norrländsk by, där pingströrelsen har ett starkt fäste. Den är en liten ort, där nyfikenheten är skarp och det kikas bakom gardinerna för att inte missa något. Det är 1950-tal i Sverige.

Det måtte ha varit rätt svårt att förälska sig i en annan kvinna i en sådan tid och på en sådan plats. Ja, kanske inte att förälska sig, men att leva öppet så.

Hur förhåller man sig till en hel by som hålls i ett fast grepp av församlingens starke man? Hur påverkas man av ord om synd och skam? Hur kan kärlek mellan två likvärdiga parter vara fult och äckligt?

I Vajlett och Rut finns flera frågor som har historisk tyngd, som Karin Alfredsson förstås har forskat kring för att kunna fantisera vidare om i sin roman. Sexualitet & kärlek mellan två kvinnor. Skam. Synd i pingstkyrkans spår. Psykisk sjukdom, polio och andra sjukdomar som i den tidens vård gav stora återverkningar på livsförutsättningarna - både för den sjuke och för andra. Småskolelärarinnans roll i samhället. Postkassörskan och telefonistens ständiga tillgänglighet. Frågan om att slå barnen, innan tiden för lagstiftningen som hindrade detta kom till stånd. Aga har förstås länge varit en uppfostringsmetod som ter sig synnerligen absurd - för vem kan tro att slag & våld hjälper mot något alls.

Karin Alfredsson har nu skrivit Skrik tyst så att inte grannarna hör - med ett tema kring våld mot kvinnor, men som också handlar om vänskap, kärlek, om att våga ge sig av och mycket annat - och Vajlett och Rut - som har flera historiska och fina små berättelser, men där livsöden och kärlek bär en viktig del av berättelsen. Båda böckerna är högst läsvärda.

Jag läser mycket gärna mer av Karin Alfredsson.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...