tisdag 25 september 2018

Karin Alfredsson

Karin Alfredsson bokdebuterade 1979 med Den man älskar agar man, den första debattboken i Sverige om mäns våld mot kvinnor.

2006 publicerades 80 grader från Varmvattnet som fick Svenska deckarakademins debutantpris.

Hösten 2017 gjorde hon comeback, efter flera års paus från det skönlitterära skrivandet, med boken Skrik tyst så inte grannarna hör. Skrik tyst så inte grannarna hör rör frågor om våld mot kvinnor. Rysligt relevant och en högst läsvärd bok.

2018 är det Vajlett och Rut som fångar vår uppmärksamhet. Vajlett och Rut fångar en annan tid, en annan plats och en fråga om kärlek som möjligen inte är så rätt i andras ögon. Hur står det till med människorna i byn, pingstförsamlingen och pratet bakom ryggen? Hur lätt är det att leva som man själv önskar?

Vajlett och Rut beskriver människor och händelser i en liten by på den norrländska landsbygden. Hur är det att vara småskolelärare där och då, på 50-talet i Sverige? I en by där pingströrelsen växt sig stark, det sågs som förskräckligt med kärlek mellan kvinnor och där det lite för ofta var brukligt att man tog till nävarna i fostran av sina barn. Hur var det där och då?

Karin Alfredsson skriver enkelt, rakt och synnerligen läsvärt. Läs henne!

Skrik tyst så inte grannarna hör och Vajlett och Rut finns i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje!

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...