tisdag 18 september 2018

Nelly B.s hjärta av Aris FioretosNelly B:s hjärta : ett protokoll
Aris Fioretos
2018

Norstedts förlag

Aris Fioretos nya roman skildrar vad som sker när en muskel inte låter sig hejdas.

Berlin, 1924.
Nelly Becker, flygaresset från Johannisthal, den första kvinnliga piloten i Tyskland, får en oroväckande diagnos. Om hon fortsätter att flyga kommer hon en snar dag att falla från skyn. Nelly överger hangarerna och lukten av bensin. Hon separerar från sin man, flyttar till ett pensionat och tar jobb på BMW där hon demonstrerar motorcyklar. Hon lever som en skugga. Men på automobilmässan samma höst möter hon Irma - ung, lugn, elektrisk. En oväntad handrörelse ger hennes liv en annan riktning. Livet på jorden kan börja.

Boken innehåller en annorlunda kapitelindelning. Bara kring detta kan man reflektera över en stund. Varför har man gjort just så? Kapitel i böcker börjar ofta på en ny sida, med en kapitelsiffra eller en kapiteltext. Ibland utan förstås. Här återfinns kapitlen och dess numrering löpande i texten. Ja, nästan mer som ett nytt stycke än som en tanke om ett nytt kapitel. Det stör inte. Det bara är just så. Kort ibland, kortkort ibland och längre ibland.

Nelly träffar en ny kärlek, Irma. Hennes make har hon tidigare lämnat. Tiden var mogen för det. Kärlek är något besynnerligt. Hur den utvecklar sig med Irma får du själv läsa när du läser boken, men visst är kärlek något särskilt? Hur den lockar, pockar. Hur den påverkar oss, fyller oss med både vekhet och kraft. Hur vi lallar med eller tar ansvar. I Nelly B:s hjärta skiljer det en del i ålder mellan de båda personerna i relationen och i handlingen, de båda älskande har olika förhållningssätt till relationen - kanske tar den på olika allvar, även om de båda tar den på allvar.

Plötsligt kommer jag att tänka på mannen som utbildade sig till läkare/psykiatriker när han förlorade ett barn. Hur han talade om hur han anpassade sig i relationer, tills han kom på att det inte var ett särskilt smart drag. Så småningom tog han också ansvar i sin relation. Jag undrar hur många barn han fick till slut - slutade han vid 9 eller fortsatte han och hans hustru längre än så? (David Eberhard - 2 juli 2018).

Åter till Nelly B. Hon fick inga barn i sitt äktenskap med sin make. Vad tycker hon om det? Är det något hon sörjer? Eller lämnade hon det bara därhän? Bara, kanske ändå är ett felaktigt uttryck här. Kanske saknar jag reflektionen. Kanske finns där ändå så mycket mer att det inte gör något.

Nelly B och Irma inleder en relation. Nelly Bs make finns inte kvar, även om han i något mått ändå finns kvar. I tanken, och ja, i mötet också. Hur har vi det med tankarna om varandra, hur släpper vi oss hän in i relationen och hur måna är vi om att inte visa för mycket vad vi tycker? Hur bra är den där fanatiska otydligheten för utvecklingen av relationerna - att inte våga eller vilja säga vad man tycker, ens när det är fantastiskt fint? Eller är det just otydligheten som är grejen, att inte säga vad vi egentligen tycker?

Hur lätt är det att fördjupa sig i en relation som är olaglig och vad säger människor i ens omgivning när de upptäcker att det händer? Är det möjligt att hålla en relation alldeles dold hur länge som helst? Är olagligheten något som påverkar Nelly B & Irma? Hur, i sådant fall?

Relationen växer. Nelly B växer. Och Irma. De utforskar varandra och relationen, hittar nya områden att växa i där kärleken får plats. Jag upplever boken som märkligt fysisk utan att vara just det. Den är inte utmanande, använder inte hårda eller grova ord. Den är istället vacker, den beskriver kärleken helt utan vulgariteter. Mjukt samtalande.

Ja, boken är mjukt samtalande i olika riktningar. Nelly Bs inre liv och relationer går i långsam takt. I en vacker och vilsam takt, tycker jag nog. Nelly B.s hjärta innehåller en hel del filosofi, tänker jag. Nelly B.s tankevärld håller mig kvar i boken. Visst utvecklas hon i sin relation - både med sig själv, med Irma och med Paul? Kärlek är vackert, en balansakt av vikt. Vackert och svårt. Kanske t o m svårt och grymt. Men hur har vi det med balansen? Hur viktar vi livets alla beståndsdelar? Är det ens möjligt?

Snart kommer vi att tala om den i en av våra bokcirklar i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Ja, det blir samtal om just denna bok - tillsammans med kaffe eller te och en liten kaka! Det ser vi fram emot!

Och vem är Aris Fioretos? Något av vad han har skrivit hittar du här! Man skulle kunna ställa sig frågan om hur en man kan skriva så innerligt vackert och kärleksfullt om Nelly B, en kvinna, och en relation som huvudsakligen rör sig mellan två kvinnor.

Bokhandlerskan tänker att hon mycket väl kan tänka sig att läsa mer av Aris Fioretos.

A..

DN.
Sveriges Radio; "En bok som är bra för själen"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...