Författarföreläsning 8/4-25.
Jesper Bengtsson besökte bokhandeln. Han är chefredaktör på Dagens Arena, tidigare ordförande hos Svenska PEN och Reportrar utan gränser. Han berättade om civilsamhället, dess funktion och utmaningar. Han gjorde det med utgångspunkt från sin bok: Det krympande rummet. Hotet mot civilsamhället.
Han lyfte frågan om civilsamhället, det viktiga kittet i samhället. Civilsamhället är det som står mellan stat, kommun och företag, eller vid sidan om. Det är t ex studieförbund, kyrka, föreningar och löst sammansatta grupperingar t ex Fridays for future eller andra grupperingar utan egen föreningsstruktur. Det är sammanslutningar där människor möts för t ex lek, idrott, teater, jaktutbildning, folkbildning eller musik. Sverige har en långvarig föreningskultur, vi har samlats runt en gemensam fråga, följt föreningens stadgar och bjudit in likasinnade. Det kan röra teater, litteratur, kultur, idrott, schack eller något annat. Det finns tusentals föreningar i vårt land. Studieförbunden är viktiga för deras verksamhet.
Under de senaste åren har studieförbunden och föreningslivet utsatts för ändrade förutsättningar, i regel med utgångspunkt från resurser, som ekonomi och därmed också tjänster, lokaler, mm. Detta har lett till svårigheter att fullgöra sina uppdrag i förhållande till påbörjade projekt, föreningsliv och medlemmar. Studieförbunden har tvingats ägnat sig åt nya kontroller och ansökningsförfaranden, med mindre verksamhet som följd. Resurserna har gått till administration istället för till verksamhet. Ja, administration och kontroll är viktigt, frågan är hur det i förlängningen påverkar verksamheten. Föreningslivet, som ofta har behov av hjälp, har fallit utanför, de har blivit utan den administrativa hjälpen och också lokalerna. Med nedläggningar och minskad verksamhet som följd.
Förändringen syns t ex i den ekonomi som civilsamhället tilldelas, det narrativ som drivs och de instruktioner som organisationerna ges, som t ex att påverkan - eller information - inte får bedrivas för de pengar som finns. Det har varit viktigt att informera politiker och samhälle om den verksamhet eller det bistånd som funnits, vilket därmed inte längre är möjligt som förr.
Föreläsningen om boken och det efterföljande samtalet om civilsamhället skapade ny kunskap, gav oss nya bilder att bearbeta och se hur situationen påverkar samhället i stort. Är kontroll och styrning uppifrån det bästa sättet att bygga tillit i ett samhälle?
Tack, Jesper Bengtsson. Tack, åhörare och samtalsdeltagare.
Anette Grinde
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.
Mångfald Tillsammans (ideell förening).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar