Johan Mathias Sommarström var en stjärna i bokhandelns vardagsrum under måndagskvällen (31/3-25). Han berättade om sin nya bok, sitt arbete, sina resor, sitt driv och möten med människor i svåra situationer. Han berättade om krigen och trauman: han har en bra terapeut! Han berättade om scenerna, områdets historia, religionens betydelse, hopplösheten, våldet, den psykiska påfrestningen, tvåstatslösningen, de fängslade palestinierna och bytet mot den israeliska gisslan. I gisslanutbytet märks det att en israel är värd lika mycket som 1000 palestinier, människor vägs med olika mått. Han berättade om vännerna, länderna, krigen och hur bomberna faller omkring dem. Han berättade om Hamas, Hizbollah, Iran och Syrien. Och han läste stycken ur sin nya bok.
Johan Mathias Sommarström var fängslande, inspirerande, rolig och kunnig. Åhörarna var uppslukade, knäpptysta och koncentrerade, tills de övergick till alla sina frågor.
Johan Mathias Sommarström lyfte också frågan om media och journalisternas arbete, vikten av att de kan åka till världens länder för att rapportera om situationen, människorna, händelserna och vardagslivet. Om journalisterna kunnat komma in i Gaza hade våldet också varit mindre, säger han.
På frågan om varför det är en så stor skillnad mellan krig/annektering av t ex Karelen och Israel/Palestina säger han: religionen. I Israel och Palestina bor alla religionerna i människors hjärtan, guds ursprung och plats är där. Gud är alltid med. Det är, kan vara, svårt för oss här i Sverige att se hur viktig religionen i regionen är, och därmed också förstå hur den spelar roll i människors liv och relationer.
Jag bugar och tackar alla som lyssnade, frågade och engagerade sig. Jag bugar och tackar Johan Mathias Sommarström för en fantastisk föreläsning. Jag tänker, återigen, att det är magiskt med alla viktiga samtal som förs på den här platsen: ni som kommer är glitter för min själ. Jag går hem med känslan av sockerdricka i kroppen, det bubblar av glädje inom mig. Tack!
Sommarströms bok Det var där vi mötte mörkret handlar om verkliga människor, men gränsar också till skönlitteratur. Inte milt, för det handlar om människor i krig. Den ska jag läsa, jag ska också lyssna på korrespondenternas podd.
Boken finns i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.
Välkommen!
Anette Grinde
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar