torsdag 30 januari 2025

29/1-25. Föryngring i föreningslivet.

29/1-25. 

Föryngring i föreningslivet.


Det är fantastiskt med möten, samverkan och samtal. Jag känner lyckopirr i kroppen.

Det är fantastiskt att samlas för att tala om föreningslivets glädje och våndor. Det finns bredd och höjd, smått och stort, förändring och engagemang i vårt samtal. Möten för samtal om viktiga frågor gör mig glad.

Vårt ämne var föryngring. Ordet i sig är svårt, för att det också pekar mot oss själva. Föryngring i föreningslivet hör ofta ihop med förändring. Förändring handlar om ändrade synsätt, nya människor och kompletterande aktiviteter. Att se sitt eget långvariga arbete röra sig i en annan riktning kan kännas svårt, men var sak har sin tid. Man behöver inte släppa det gamla, men man kan behöva släppa in guldkornen från de nya. Man behöver förstås hitta dem, se dem, för att låta dem komma in. Det är en lycka när man ser det nya växa fram. 

Representanter från föreningslivet i Riala, Erikskulle, Blidö, Edebo, sverigefinnarna, Roslagsbro, Hembygdsförbundet, Norrtälje, den vackra och kulturhistoriska båten på Blidö, konst, med mera, fanns i rummet. De berättade, de delade sin kunskap, sina erfarenheter och gav bilder av både glädje och svårigheter. Föreningslivet ska vara skoj, det ska vara fullt av lust, möten och kaffe. Fikat och sittplatserna tillsammans är en del av det viktigaste kittet. 

Föreningsliv är lust, men det är också projekt, förvaltning, styrelsearbete, studiecirklar, nyinflyttade, kunskap, människors behov och viljor som ska matchas. Vem får vara med, med vad får hen vara med? Någon säger att styrelsearbetet är förödande och någon annan att det är guldet i föreningen. Jag minns plötsligt kvinnan som sa att styrelsearbetet var en fest. Jag känner glädjen när vi gör föreningslusten till ett ämne för utveckling och skoj, för lärande och ny kunskap.

Vi nätverkar. Vi möts tillsammans med olika frågor på agendan. Vi hinner en bit, aldrig helt i mål. Det är ett samtal, en levande idebank där den enes ord fäster i den andre och skapar en annan tanke som föder något nytt. Det som nyss inte var möjligt hos mig kan bli det i en annan form, för att det var möjligt hos dig. 

Samtalet med andra ger nya spår. Det kan räcka att var och en tar med sig ett ord, en riktning, en ide från vårt samtal. Det kan skapa något nytt hos någon annan. Det Helmi eller Erikskulle tänkt och gjort kan skapa något annat i Fasterna eller Roslagsbro. Jag gläds åt allt det magiska som sker i föreningarna i bygden. 


Tack, hembygd, konst och båt. Tack, ni unika individer som glöder för verksamhet, föreningsliv och guldkantad social samvaro. Ni, just du och du, är guld för hundratals människors sociala liv. Om ni inte gjorde, skulle väldigt många aktiviteter vara ett minne blott. Tack, för allt viktigt ni gör. 

Idag söker jag en representant från t ex ullföretaget, schackföreningen, fotoklubben, tunnorna i Roslagsbro, Blidöbåten, affären på Rödlöga, Edsbro kyrka och det där särskilda på Svartlöga för ett samtal om hur vi kan berätta om deras verksamhet. Varje samtal syftar till att ge mer till fler, gemensamt lärande skapar mångfald tillsammans. 

Välkommen, du nya dag.

Anette Grinde 

Mångfald Tillsammans

Tfn 0708905731.


Norrtelje Tidning, hela livet.

Mail till föreningsgänget.

www.roslagensbokhandel.se

Alla aktiviteter i bokhandeln sker i den ideella föreningen Mångfald Tillsammans regi. Lokalen är (i princip alltid) i bokhandeln. Vi samarbetar med Sensus studieförbund i alla aktiviteter i bokhandeln.

tisdag 28 januari 2025

Abort - 50 år av fri abort, 50 berättelser. Malin Clausson och Sandra Pandevski.


Abort - 50 år av fri abort, 50 berättelser. 
Malin Clausson och Sandra Pandevski.

År 2025 har svensk abortlag funnits i 50 år. Lika länge har den varit ifrågasatt. Idag kanske mer än någonsin då abortmotståndet ökar i många länder i västvärlden. Samtidigt som vi ser hårdare restriktioner i väst öppnar fler länder i andra delar av världen, till exempel Sydamerika och Afrika, för att legalisera abort. Debatten är polariserad.

I Abort – 50 år av fri abort, 50 berättelser får erfarenheten tala och genom ett slags ”oral history” skapa en mänskligare diskussion om abort. 50 personer, från norr till söder i Sverige, berättar om sina erfarenheter, om den fria aborträttens betydelse och hur den påverkat/påverkar deras liv. Berättelserna speglar vad människor går igenom inför, under och efter en abort – från lättnad till djup sorg – belyst av ensamstående, par, gamla och unga som under ett halvt sekel och av helt olika skäl, tagit samma beslut.

Medverkar gör bland andra kroppskonstnären Tiina Ravelin, kulturjournalisten Ika Johannesson, yogaläraren Dalia Lurje, röstskådespelaren Jesper Gustavsson, Republiken Jämtlands president Eva Röse, pensionären Elisabeth Wahlgren, barnmorskan Sara Brodd och poeten Bob Hansson.

Vi får här en introduktion till den svenska aborthistorien, satt i en internationell kontext, som vidgar perspektivet.

Boken har skrivits och sammanställts av journalisterna Sandra Pandevski och Malin Clausson. För fotografierna står Per Englund, Emma Larsson och Elin Berge.

18/2-25. Tisdagar. Män i samtal om livet.


Datum för samtalsgrupp män 2025 - män i samtal om livet. 


Tisdag 18 februari 2025. (Inställt)

Tisdag 11 mars 2025.


Tiden är kl 1800-1930. 

Platsen är Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Kostnad: 99 kr - swishnr 123 075 3715.


Varför kostnad? Lokal, el, förbrukning, disk,  te/kaffe, tilltugg, iordningställande, städ, samtal, tid, marknadsföring, planering/datumhantering. Bokhandlerskans hemkomst framåt 21-tiden om jag får hämtning, annars promenad 9 km och sen hemkomst = väldigt lång arbetsdag.  

Arrangemanget tillhör platsen, ja. 



Arrangör. Mångfald Tillsammans (ideell förening).


Fars rygg. Niels Fredrik Dahl.

 


Fars rygg är en stor roman, en lyrisk och episk berättelse om män i tre generationer. Den handlar om ensamhet som går i arv, om ovanliga liv, och den rör sig geografiskt mellan Alexandria, Oslo och Genève.

Berättaren i romanen är en version av författaren själv. Hans far har länge varit död, ändå finns pappan kvar, som närvaro och minne. Nu söker han sin far, vill förstå honom. Så börjar romanen om en norsk pojke som växer upp i Egypten, långt ifrån fjäll och fjordar. Det är 1920-tal och pojkens pappa, Domaren, innehar ett högt ämbete i Alexandria. Härifrån skickas han till skolor och internat i Europa där han ska danas, hundratals mil från sina föräldrar, utan möjlighet till kontakt. Uppväxten ska komma att präglas av en förlamande känsla av utanförskap, av att aldrig riktigt kunna komma någon nära.

Fars rygg är en lågmält intensiv, mycket vacker roman om längtan efter tillhörighet, det djupast mänskliga.

I översättning av Gun-Britt Sundström.

Boken läggs till listan över möjliga bokval i våra bokcirklar.

Familjen K.
Att tillhöra, att vara en del i en familj. Vad gör familjen K. för honom? Vad betyder vistelsen för far

Scouterna.
Inget kyrkligt, säger Domaren. Vad består Scouterna av, ligger den utanför, som ett avsteg? Inga uniformer, säger Domaren, så far behöver säkerställa att scoutdräkten inte är en uniform. Allt han gör präglas av hans längtan av att bli älskad och godkänd. 

Ensamhet.
Hela berättelsen tyngs av ensamheten. Den finns på varje sida, äter sig in i berättelsen och i honom. Vad är ensamhet? Varför drabbas man av den? Varför håller den sig fast i honom?

Tillhörighet.
Vad gör tillhörigheten med honom? Han frågar ibland varför han får vara med, han förstår inte. De förstår inte heller frågan. Tillåts han, tillhör han - eller är han bara deras förkläde?

Kärlek.
Han älskar henne, men hon älskar någon annan. Behöver de honom för att få rummet de behöver för att kunna älska varandra? 

Jude.
Hans vän är jude. Han säger inget om det, han är hans vän. De får en sten kastad in genom fönstret. De pratar inte om det.

En klasskamrat är jude. De pratar inte om det, han säger inget. Vem tar judens parti, står han ensam? Hur står man ensam mot hat, mobbning och utsatthet? 

Vänskap.
Vänskapen med D. och P. är livsavgörande för far, åtminstone så länge den pågår. Vad består deras vänskap av?

Fadern.
Domaren är en fadersfigur i tiden: makt, pengar, hänsynslös mot hustru och barn. Förstår han hur han förstör? 

Modern.
Vad är hon? Duperad? Sjuk? Svag? Varför bryr hon sig inte om sin son under hans uppväxt? Hur mår hon? Är det instängdheten eller Domaren som förgör henne. Han längtar efter henne, modern. 

Att vara förälder
Hur klarar fars föräldrar uppgiften att vara föräldrar?

Att vara son.
Hade han - far - kunnat kräva mer av sina föräldrar eller är han helt i händerna på de karaktärer de är?

Att vara den man är.
Han är blyg, ensam, tystlåten. Det kräver mycket för att man ska komma runt och förbi det. Man är det man är trots att man är som till en framgångsrik höjdare.

Är det en sann berättelse?
För mig är det fiktion, men det är också författarens försök att förstå sin fars och faderns föräldrars liv och förutsättningar. Jag ser det som författarens gissningar, hans reflektioner om hur det kan ha varit. 

Kanske är detsamma som kan ske, så kan det ha varit. 

Återkomst, att föra vidare till sina barn.
Barn och barnbarn åker tillbaka till Egypten, frågar grannskap och människor om de minns. Någon minns den lille ensamma pojken på cykeln. Ensam. 

Ensam
Det känns i mig, jag gråter. Ensamheten går som en röd tråd genom hela berättelsen, genom alla händelser, i vänskap, i familj. Det är så, om man är så, när man är så. Ensamhetens själar är just så, det är väl beskrivet. Känslan är väl beskriven.

Sorg.
Sorg och längtan efter tillhörighet. Hur spelar den roll i människors liv? Hur berättar han om far, Ellen och Domaren? Varför ser bilden ut som den gör? Varför ser livet ut som det går? Varför blir vi det vi blir?




Förlåt, kära vänner, men jag vill inte prata om den som inte är i rummet.

Förlåt, kära vänner i en samtalsgrupp, bokcirkel eller annat samkväm, men jag vill inte prata om den deltagare eller människa som inte är i rummet. Jag vill inte att vi talar om andra. Det är inte därför vi är här. 

Vi är här för att samtala tillsammans, här. Om en bok eller en sakfråga

Nästan varje gång vi möts frågar någon om den som inte är här. Jag har sagt vilka som ingår i gruppen och jag vill inte upprepa det varje gång. Vi försöker vara en närvarande och ansvarsfull grupp. Varje person gör gruppen, är en viktig del. De som just nu är i rummet är de som är viktiga just nu. 

Jag vill inte prata om den som inte är i rummet. Den personen har inte bett mig hälsa om sitt varför. Ja, det är sorgligt om hen slutat, inte har lust, är sjuk, flyttat, lever i sorg eller bara gått sin väg. Det är sorgligt, ja, det är vår vän, men jag vill ändå inte prata om hen i rummet.

Jag vill inte vara någon som för ord vidare, jag vill inte tolka deras varför. Det måste få ligga hos dem själva att berätta det de vill berätta.

Jag vill tala med människorna, inte om dem. Om du vill veta hur hen har det eller mår, lyft luren, ring eller skriv. Ta kontakt, berätta att hen är saknad. Jag gör det ofta, försöker nå och tala med den som inte är här. Ibland får jag svar, ibland inte.

I gruppen idag - i det här samtalet - ingår de som är i rummet. Vi talar med den som är här, vi gör samtalet om boken eller sakfrågan tillsammans. Den som kommer, är med i rummet och har läst är den som deltar i bokcirkeln. Den som inte - lämnar vi just nu utanför. Det betyder inte att vi inte bryr oss om personen, det betyder att vi fokuserar på det här samtalet nu. Härvaro är grejen, att vara här och tillsammans.

Varje person påverkar gruppen. Varje person är oerhört viktig, gör skillnad i samtalet. Hen behöver också se sig som viktig, förstå hur och att hen påverkar gruppen. Varje person är en viktig del, den som går lämnar ett tomrum. Det blir upp till oss att fylla tomrummet.

Vi tillsammans - vi som är här är gruppen och det är vi som gör vårt samtal tillsammans

A..





söndag 26 januari 2025

1/2-25. Poesilördag i bokhandeln. Tema: tröskel! kl 1500

Poesilördag

Första ickeröda lördagen i februari 2025, kl 1500. Observera, ändrad tid till kl 1500.

Tema: TRÖSKEL.
 
Poeter läser egen poesi:
  • följ temat,
  • max 5 minuter,
  • egenskrivet,
  • poesi = dikter (inte prosa, sagor, noveller, krönikor eller berättelser!)
  • artikulera = tala så att alla hör,
  • första ickeröda lördagen varje månad.
  • stanna tills alla har läst sin text.
Jag ber att ni respekterar ramen: bara poesi. 

Jag ber att ni avstår förklaringar, livsmissnöjen eller andra svårigheter inför er läsning, läs bara er poesi. Den spelas in och sprids i världen, som inte känner dig, platsen och förutsättningarna. Beakta att vi inte bara är vi. 
 
Poeterna måste föranmäla sig till bokhandeln - senast dagen innan evenemanget! Eller kanske framförallt innan det är fulltecknat. 
 
Kostnadsfritt.  

Deltagarnas framföranden spelas in och delas (åtminstone) på bokhandelns Instagram om inget strul uppkommer med tekniken. Och, om ingen bryter mot arrangemangets ram

Föranmäl - till bokhandeln - om du vill komma och läsa din poesi - senast dagen innan poesiläsningen. Anmäl dig ändå i tid, max 10 poeter ryms i vår läsning.

Ingen föranmälan för dig som vill lyssna. 

Plats. 
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Inomhus.

Anette Grinde 
Tfn 0708 905 731


Föranmälda poeter till vår poesilördag den 1/2-25;
  • Stina Bengs.
  • Ove Wahlqvist.
  • Helena Ulvatun Ekström.
  • Rolf Arnheden. 
  • Maria Arnheden.
  • Ewa Kroon Bisenius
  • Sven Arne Hökenström.
  • Arne Sönnergren. 
  • Erik Söderblom.
  • Charlie Norrman. 

Radio Roslagen besöker oss den här lördagen för ett reportage om vår poesi. 

23/2-25. Årsmöte

Årsmöte Mångfald Tillsammans söndag 23 februari 2025 kl 1400.


Föranmälan senast 20 februari 2025 till Lars Jansson - via mail: lars.jansson@företagshuset.net

lördag 25 januari 2025

Författarsamtal mars/april 2025.


Tisdag 18/3-25. Författarsamtal med Kenneth Hermele
. När. Tisdag 18/3-25, kl 1800-1930. Vad: författarsamtal Kenneth Hermele. Den vilda rättvisan, judisk hämnd efter förintelsen. Var. Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Kostnad/föranmälan. Swisha 99 kr till swishnr 1230753715 (bokhandeln) - ange arrangemangsdatum som meddelandetext.


Torsdag 27/3-25. Författarsamtal om Marken, andligheten. Petra Carlsson Redell. När; 27/3-25 kl 1800-1930. Vad; Författarsamtal om Marken, andligheten med Petra Carlsson Redell. Var; Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Kostnad/föranmälan. Swisha 99 kr till swishnr 1230753715 (bokhandeln) - ange arrangemangsdatum som meddelandetext.


Tisdag 8/4-25. Författarsamtal med Jesper Bengtsson om civilsamhället och dess roll och utveckling i samhället. Kan civilsamhället vara ett verktyg för att möta den auktoritära vågen i samhället? När. Tisdag 8 april kl 1800-1930. Bok. Det krympande rummet. Hotet mot civilsamhället. Författare. Tuva Söderberg och Jesper Bengtsson. Kostnad/föranmälan. Swisha 99 kr till swishnr 1230753715 (bokhandeln) - ange arrangemangsdatum som meddelandetext. 

fredag 24 januari 2025

15/3-25, kl 1500. Duo Stina spelar & sjunger blues, jazz, visor och poesi.

 


När. Lördag 15/3-25, kl 1500-1600.

Vad. Blues, jazz, visor och poesi med Duo Stina.

Artister. Stina och Ove.

Kostnadsfritt.

Föranmälan till bokhandeln. Tfn 0708 905 731 , info😏roslagensbokhandel.se 

VarRoslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.












Arrangör.

Mångfald Tillsammans (ideell förening).




Är gratis gratis? 

Exempel på kostnader och arbetsuppgifter för arrangören: STIM (musikroyalty), Lokalkostnad. Städ. Iordningställande av lokal, före och efter arrangemang.Polistillstånd. Anmälningsadministration. Marknadsföring. Texter till hemsida, sociala medier, annonsering.Kontorsmaterial. Utskrifter. Telefon.Web-kostnader. Affischer.Arvoden. Tid, tid, tid.


8/4-25. Författarsamtal Jesper Bengtsson. Kan civilsamhället vara ett verktyg för att möta den auktoritära vågen i samhället?

8/4-25. Författarsamtal Jesper Bengtsson. 
Kan civilsamhället vara ett verktyg för att
 möta den auktoritära vågen i samhället?


Författarsamtal Jesper Bengtsson om civilsamhället och dess roll och utveckling i samhället.


När.
Tisdag 8 april kl 1800-1930.

Bok.
Det krympande rummet. Hotet mot civilsamhället.

Författare.
Tuva Söderberg och Jesper Bengtsson.

Kostnad/föranmälan. Swisha 99 kr till swishnr 1230753715 (bokhandeln) - ange arrangemangsdatum som meddelandetext.


Organisationer och föreningar upplever en ökad press i Sverige. Sänkta bidrag, skärpt styrning och ökad misstro från politiskt håll. Varför krymper civilsamhällets utrymme? Hur blev liberaler och konservativa plötsligt motståndare till det civila samhället? Och kan civilsamhället vara ett verktyg för att möta den auktoritära vågen i samhället?


Jesper Bengtsson
och Tuva Söderberg talar om dessa frågor med utgångspunkt från sin bok Det krympande rummet – hotet mot civilsamhället.

Jesper Bengtsson är chefredaktör för Dagens Arena.

Tuva Söderberg är statsvetare och har varit engagerad i en rad civilsamhällesorganisationer.


24/1--28/2-25. Rabatt för bokhandelns vänner. (Vi var vänner. Anne Liljeroth.)

 

Vi var vänner. Anne Liljeroth. 


Fyrtio år har gått sedan en försommarfest vid sjön förvandlades till ett inferno av poliser och nyfikna lokalbor. En tragedi som kom att påverka alla på orten, inte minst Anna.  

När Annas mor går bort tvingas hon återvända till sitt föräldrahem för att städa ur det inför en försäljning. De välbekanta gatorna och närheten till sjön kastar henne tillbaka i tiden. Olustiga känslor av skuld och skam tränger upp ur det undermedvetna och hon erinrar sig varför hon kände sig tvungen att flytta därifrån.  

Så stöter Anna ihop med Beatrice som en gång var hennes bästa vän. Efter ett uppslitande första möte bestämmer hon sig. Hon vill försöka förstå vad som hände den där kvällen och berätta för Beatrice vad hon burit på i alla år.

ANNE LILJEROTH är född 1963 i Skara men bor sedan länge i Stockholm. Hon debuterade som författare 2013 och har sedan dess gett ut åtta romaner. Vi var vänner är hennes nionde.

Bokens utgivningsdatum:2025-01-22.


Jag erbjuder rabatt (50 kr) på Vi var vänner - 

för dig som är medlem i: 

Bokhandelns vänner 2025 

Roslagsambassadörerna 2025 eller 

Furusunds kulturförening 2025

Rabatten gäller under perioden 24/1-25--28/2-25.


Medlemsavgift för bokhandelns vänner är 100 kr för 2025.

Medlemskap i bokhandelns vänner ger dig tillgång till rabatter på böcker och (ibland billigare) aktiviteter i bokhandeln. 

Du blir medlem genom att swisha medlemsavgiften (100 kr) till swishnr 123 075 3715 (bokhandeln). Ange din mailadress som meddelande.



23/1-25. Asfaltblomman. Antti Jalava.

 


Språket är nyckeln till ett gott liv, säger vi. Vi säger det igen, vi har sagt det förr. 

Modersmålet, språket vi känner med och kan hitta nyanserna i. Språket gör trygghet, identifierar oss och hjälper oss till att vara hela människor. Att kunna fler språk är fantastiskt, men vi behöver ändå ett språk att vara helt hemma i. 

Vi har läst Asfaltblomman, om sverigefinnarna. Den är fantastisk och helt förskräcklig. 

Vi har samtalat om den i flera grupper, i olika konstellationer. Ibland bara sverigefinnar, ibland blandat med folk som saknar finsk koppling och ibland blandat. Samtalen har blivit helt olika, inte jämförbara med varandra. Vi har ändå ofta talat om språk på olika sätt. Vad betyder språket och vårt hjärtas kultur, för hur våra liv blir?

Några föräldrar har velat glömma språket, inte föra det vidare. Andra tar fram det, för det vidare till barn och barnbarn. De tar med de nya generationerna tillbaka till landet, rent faktiskt, i ord och i handling. Det skapar olika reaktioner, olika tillhörighet inom familjen och till landet där var och en startade och till det de kom till. Språket, familjen, personliga egenskaper, kulturen i det lämnade landet och i det nya landet, uppväxten, med mera spelar roll för hur livet blev eller ska bli - och hur vi förhåller oss till vår historia. 

Det finns inte ett resultat, det finns lika många som varje människa som är en sådan vi betraktar. Det är mycket som inverkar på hur vi blir som människor. 

Jag är tacksam för alla dessa fantastiska möten

A..

Genom tysta skyar. Denise Henningsson Lindell.


Tre livsöden. Ett ofött barn länkar dem samman.

Hon hade en bror. Hans namn var Richard. Ett barn i varje generation har döden tagit till sig. Nu är Annsofi själv med barn. Rädslan för att historien ska upprepa sig tar henne till baka till Lärkeby i Småland och Dar es-Salaam i Tanzania. Och bakåt i tiden, i ett försök att förstå de liv som kommit före.

Rut lever i sextiotalets Småland och de känslor som inte passar in blundar hon för. När det som inte får hända ändå sker tvingas saker som legat i det fördolda fram i ljuset.

Gabriel är general i Tanzanias armé. När konflikten med Idi Amin och Uganda eskalerar under sjuttio talet får han uppdraget att bli spion. Snart blir det svårt att veta vilken Gabriel som är den äkta.

Genom tysta skyar är ett familjeepos som sträcker sig över två kontinenter och berättar om livsöden där allt ställs på sin spets. En roman om identitet och människans törst efter en allena rådande sanning.

Denise Henningsson Lindell (f.1992) växte upp i Småland men bor idag i Malmö. Hon har tidigare varit verksam som lärare och musiker.

onsdag 22 januari 2025

22/1-25. Medan vi lever : tankar om existensen. Nina Björk.

Medan vi lever : tankar om existensen. 

Nina Björk.



Medan vi lever är en intellektuell självhjälpsbok i skrollandets tid. Nina Björk diskuterar ämnen som autenticitet, mening, kärlek och sex, tillit, sanning och att leva i olika åldrar. Hur handskas vi med modernitetens löfte om frihet och självständighet för individen? Var finns hoppet, var finns hindren?

Björk utgår från såväl egna erfarenheter som historiska tänkare för att försöka ge svar på frågan om vad ett gott liv är. Exempel hämtas ur filosofi, skönlitteratur, samhällsdebatt och populärkultur.


Bokcirkel onsdag 22/1-25.
Samtal är en fröjd. 

Kostnaden för deltagandet i bokcirkeln 
är köpet av boken i den här bokhandeln. 
Hör av dig, om du vill prova att bokcirkla. 

Välkommen till 
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.



Autenticitet. 

Vem är jag och vad står jag för, att vara mig själv, den jag vill vara, den jag är? Att vara mig själv på riktigt? Är autenticitet ofrihet? 

Hur framställer jag mig själv? Hur framställs jag av andra? 

Spelar man alltid ett spel, eller när är man helt sig själv? Vem känner mig helt och hållet? Får jag vara mig själv? Tolereras jag, när tolereras jag? 

Författaren skriver en hel del om skillnaden mellan vem vi är och den bild vi sänder - hur vi vill bli sedda - ställt i relation till hur vi uppfattas av andra. Vad bryr vi oss om det? Hur förstår andra mig? Jag tänker ofta på det i bokhandelns samtal: hur uppfattar du det jag säger och gör? Oftast gör du det utifrån dig, hur du är, utan reflektion över hur jag menade. Tänker du på hur avsändaren menade när hen sa, skrev eller agerade? Och vice versa. Samma gäller mig, förstås. 

Mening.

Vad betyder det att livet har mening? Är det vad jag tycker? Vad andra tycker? Objektivt eller subjektivt? Betyder det vad meningen är - jag eller alltet - i universum? Vad är meningen för Musk, Trump, Navalnyj, Putin, dig eller mig?

Mat, vatten, värme, tak över huvudet, skydd mot vädrets makter. Trygghet, att vara sedd och del i en gemenskap. Vad betyder det, egentligen?

Är meningsfullhet subjektivt eller objektivt? Är det du eller jag som ska avgöra någons eller någots meningsfullhet? Går det att enas om det, eller kommer alla att uppfatta det olika?

Tillit

Vad litar jag på och varför? Vad utsätter jag mig för och varför? Tillit bygger på att vi överlämnar oss till främlingar. "Tillit är ett slags oreflekterad gemenskap, ett sätt att vara i världen tillsammans". 

Jag litar på att människor vill varandra väl. Jag litar på att det människor säger och tänker överensstämmer med sanningen, att vi snälltolkar. Jag förstår att det inte alltid är så, men jag vill inte leva mitt liv med att tro att människor ljuger, att vi inte är sanna mot varandra. 

För mig hör tillit också ihop med att vi vill varandra väl. Jag vill vara trygg, då vill jag tro att den jag talar om vill mig väl. Om jag med glädje berättar om något som gjort mig glad, så vill jag gärna höra att den jag talar med delar min glädje. Varför skulle jag dela min glädje med någon som inte vill glädje? Nästa gång tänker jag mig för innan jag delar min glädje med hen: jag vill inte känna sorgen när jag står mitt i min glädje. Jag vill inte ha fel, jag vill dela min glädje.

Kärlek

Vad är kärlek? 

Är kärlek och lust samma? Hur förhåller vi oss till kärleken över tid? Vad får vi göra i kärleken?

Kärlek.

Tid.

Värld



31/1-25. Kulturarvsprojektet.

Fredag 31/1-25, kl 0900-1030. Kulturarvsprojektet innebär forskning, samtal och föreläsningar som handlar om vår samtid och bygdens historia, sverigefinnarnas historia i Roslagen, gårdarna, platserna, händelserna, människorna, öarna, naturreservaten, hembygdsföreningarna och folkdräkter. Vi kanske också talar om släktforskning, mode, tyger, Norrtälje stadsarkiv, föreningslivets förekomst i historien eller nu. Ja, kulturarv i Roslagen är ämnet för projektet. 

Fredag den 31/1-25 är ämnet folkdräkter från när och fjärran.

Föranmälan till bokhandeln - senast 29/1-25. Kostnadsfritt.

Tfn 0708905731, info@roslagensbokhandel.se


tisdag 21 januari 2025

Vi var bara barn. Gaëlle Josse.

Ledig plats i bokcirkel.
Samtal är en fröjd. 
Kostnaden för deltagandet i bokcirkeln är 
köpet av boken i den här bokhandeln. 
Hör av dig, om du vill prova att bokcirkla. 
Välkommen till 
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.



»Ingen kommer någonsin att älska dig. Det var så du sa till mig en gång, pappa. Du kommer att misslyckas i livet. Det sa du också till mig. Av alla krafter har jag försökt motbevisa din förbannelse.»  

Efter att ha blivit uppringd av sin bror Olivier, reser Isabelle till byn i Alperna, där de båda är födda. Fadern, tidigare bergsguide, är på väg in i glömskans dimmor. Isabelle, som har undvikit all kontakt med honom i många år, fruktar denna återkomst till barndomshemmet, där han lever ensam efter deras mors död. Men kanske kunde detta möte vara ett sista tillfälle att förstå vem deras destruktive far egentligen var.  

Under några dagar tillsammans nystas familjens historia bit för bit upp för att slutligen knytas ihop. 

Med denna omskakande text skapar Gaëlle Josse en starkt berörande berättelse som undersöker våra val, våra svagheter och våra levnadsbanor. Röster från märkta familjemedlemmar avlöser varandra och beskriver deras kluvna känslor, det osynliga våldet och de mardrömmar som förföljt en man genom hela hans liv.  

Den franska författaren Gaëlle Josse, född 1960, inledde sitt författarskap som poet. Hon debuterade som romanförfattare 2011 och har sedan dess skrivit en rad romaner, varav flera prisbelönats. Förlaget har tidigare utgivit romanerna Den sista vakten på Ellis Island, som 2015 tilldelades EU:s litteraturpris, och En oändlig väntan. 

Boken läggs till listan över möjliga bokval i våra bokcirklar. Vi har läst Gaëlle Josse tidigare, En oändlig väntan, uppskattat och samtalat om den. Vi har också en mycket hög tilltro till Elisabeth Grate bokförlag, som har en mycket hög klass på sin utgivning. Jag tar numera för givet att allt förlaget ger ut är fantastiskt. 



Texten är lugn, vacker. Den är poetisk. Jag fylls av värme när jag läser, men också av sorg. Barndomens minnen, känslor, situationer och liv påverkar oss i all vår tid. Hur det spelar roll för var och en upptäcks allteftersom. Barndomens minnen sitter i våra personligheter, våra jag, hur vi blev sedda eller inte, och hur vi förmådde ta emot eller acceptera det. 

Varje förståelse eller förlåtelse går framåt genom samtalet, att bli sedd och att se. Vi kan blanda ord som förståelse, förlåtelse, acceptans, mm, kanske menar vi samma sak. Någon säger att vissa saker inte kan förlåtas, andra säger att vi måste förlåta för att kunna gå vidare i livet. 

Hon hittade sin plats, lämnade platsen, skapade sitt liv. Sorgen, rädslan fanns ändå kvar. Hennes relation till sin far var oerhört sårig, ändå längtar hon. Hatet, sorgen, rädslan - ändå en längtan efter att bli sedd. Det är så oerhört mänskligt, viktigt. 

Hon skriver som att det är självbiografiskt sant, som att det är hennes berättelse. Jag behöver bestämma mig för att hon är en duktig författare, som kan berätta, lyfta mina känslor. Jag tänker att det är fantastiskt berättat. Det är en berättelse, inte hennes egen.

Till slut berättar han om sitt trauma, sitt varför som han inte förmått befria sig ifrån. Det påverkar hans liv, hans hustrus och barnen.  Påverkar, förstör och plågar. Gjorde honom till det han blev och präglade barnen därefter. 

Att inte berätta, inte kunna berätta skapar trauman för de som kommer sen.  

Att tvinga, tvingas tiga, att inte berätta det som behöver berättas, skadar familjer, döttrar och barn.  Ja, varandra.  Hur står man ut med hemligheterna, hur står man ut att bära och att inte få veta?

Det här är en oerhört sorglig bok, men den är också fantastisk läsning. 

Boken är skriven utan författarens känslor, den är berättande. Alla kommer till tals, mest dottern, men även fadern, modern och sonens berättelser om fadern och hans trauma finns med. Det är läsarens känslor som påverkar läsningen, inte berättarens känslor. 

Jag tackar Elisabeth Grate bokförlag för all deras fantastiska utgivning.  Den här är inget undantag.


/Anette 



Ilska. Kravet mot dotter att inte gråta när hon vill ha våfflorna. Varför ställer han sådana krav? 

Rädsla om dottern. Låser in henne när hon får mens. Hennes frihet beskärs. Det påverkar henne stort. Vilket är hans varför? 

Sorg. Dotterns sorg över arr inte vara sedd av sin far. Han såg sonen, men inte dottern. Var han rädd att dottern skulle skadas?

Livslångt trauma efter kriget, skadorna, de döda, flickan som våldtogs och elden. 

Att älska. Dottern älskar sin man, känner skuld över hans död. Hon lever med den. 

Hur lång tid tar det att förlika sig med sin känsla av skuld? Hur härbärgerar man den i sitt inre. 

Han går när han kan, när det är tid för det. Han ber dem låta det ske, respektera. Hon såg honom gå. Han ringde och förstod, lät det ske. Hur ser vi på det?


Han frågade om jag ville ha en minnesdag för ämnet.

Vad jag vill ha är kunskap, solidaritet, klokskap, mänskliga rättigheter, rättvisa, ungar i skola, slut på kriminalitet, droger och sprängningar, en värld fri från rasism, krig, rädsla och fördomar. 

När infaller den dagen? 

Innan den infaller fortsätter jag, varje dag, att tala om och arrangera samtal om demokrati, mänskliga rättigheter, rättvisa och klimat. Med mera. 

A.. 

söndag 19 januari 2025

18/3-25 + 27/3-25. Författarsamtal.

  • Tisdag 18/3-25. Författarsamtal om Den vilda rättvisan med Kenneth Hermele.

När. Tisdag 18/3-25, kl 1800-1930. Vad: författarsamtal Kenneth Hermele. Den vilda rättvisan, judisk hämnd efter förintelsen. Var. Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Kostnad/föranmälan. Swisha 99 kr till swishnr 1230753715 (bokhandeln) - ange arrangemangsdatum som meddelandetext. 


  • Torsdag 27/3-25. Författarsamtal om Marken, andligheten. Petra Carlsson Redell.
När; 27/3-25 kl 1800-1930. Vad; Författarsamtal om Marken, andligheten med Petra Carlsson Redell. Var; Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Kostnad/föranmälan. Swisha 99 kr till swishnr 1230753715 (bokhandeln) - ange arrangemangsdatum som meddelandetext.




Arrangör: Mångfald Tillsammans (ideell förening).

Alla aktiviteter i bokhandeln sker i den ideella föreningen Mångfald Tillsammans regi. Lokalen är (i princip alltid) i bokhandeln. All bokförsäljning sker genom bokhandeln.

FULLTECKNAT 29/1-25. Föryngring i föreningslivet.


Onsdag 29 januari 2025, kl 1800-2000.

Föryngring i föreningslivet.

Vad är föryngring, hur når vi de yngre, vad vill de yngre? Vad gör vi för att vi ska vara fler åldrar i vår gemensamma förening? Vi tittar på några korta inspirationsfilmer: Heimbygdametoden. Låt oss lyfta möjligheter och erfarenheter. 

Målgrupp: funktionärer och medlemmar i hembygdsföreningar eller andra ideella föreningar. 

Plats: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. 

Föranmälan; swishnr 123 075 3715 - 99 kr, ange datum 29/1-25 som meddelandetext! 

(Tag med dig din egna fikakopp, så tar jag fram te och kaffe.)


Arrangemanget sker i samverkan med Stockholms läns hembygdsförbund. Representant från Stockholms läns hembygdsförbund deltar under kvällen.

Lev väl och njut av dagen! 

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Anette Grinde 

Tfn 0708 905 731 

Mejl: info @ roslagensbokhandel.se





Arrangör: Mångfald Tillsammans (ideell förening). 

Alla aktiviteter i bokhandeln sker i den ideella föreningen Mångfald Tillsammans regi. Lokalen är (i princip alltid) i bokhandeln. All bokförsäljning sker genom bokhandeln. 



Vi samarbetar med Sensus Studieförbund 
i alla våra arrangemang i föreningen och bokhandeln. 


Ann Pettersson (Sthlms läns hembygdsförbund), Gunnarsson *3 (namn saknas, Rådmansö), Margareta Sjögren (Häverö-Edebo), Rolf Embro (Fasterna, Rånäs), Siv Rödin Bjureström (Spillersboda/Rådmansö), Pia Asplund, Hellevi Silverstra, Seija Wähä Verkkomäki (Hallstavik, Kalevala), Carin Tehler (Furusund), Anne Petersen (Blidö), Birgitta Yperidis (Riala), Anette Grinde (Roslagsbro/Norrtälje), Erikskulle * 2, Ulla Eva Kristina Lindström (Norrrtälje), Karin Heissenberger (Furusunds kulturförening). Elin Johansson.


Frågor att fundera kring

Vad är föreningens syfte?
Locka fler medlemmar: vill vi det eller är vi nöjda med de vi är?
Vad betyder det att en förening är öppen? 
Hur kommunicerar vi med varandra? Vill vi få passiva medlemmar att bli aktiva? Hur vill vi att de ska vara aktiva? Vill vi skapa en inkluderande organisation och öka mångfalden, vad betyder det och vad vill vi vara? Hur ser ert medlemsarbete ut, vem gör vad och vad leder det till.

Vad är föryngring?
Vem får vara med i föreningen? Vem får vara med i gemenskapen? 
Vem bjuds in? Hur tas de emot? Hur byter man skift, låter andra få uppgifter? Hur samarbetar man? Hur förnyar man föreningen?

Ska vi göra som vi alltid har gjort? 

Vilka aktiviteter ska vi driva i föreningen? Hur behöver vi enas? 

Hur ser du på filmerna? Finns det igenkänning från din förening? 





lördag 18 januari 2025

Gaza : att spränga ett getto. Shora Esmailian

 


Hela samhällen har lagts i ruiner, tiotusentals har dödats och nästan två miljoner människor har tvingats fly sina hem på ett område motsvarande en fjärdedel av Öland. Israels krig mot Gaza är en av vår tids mest brutala konflikter.

Det drama som utspelar sig inför våra ögon rättfärdigas som ett krig mot terror. Men historien började inte den 7 oktober 2023. Den systematiska förstörelsen av Gaza, svälten och massgravarna kan bara förstås som kulmen på decennier av israelisk ockupation, landstöld och etnisk rensning.

Shora Esmailian skriver om Gaza, kampen för ett fritt Palestina och vikten av solidaritet med det palestinska folket inför ett pågående folkmord när västvärldens makthavare sviker.

Shora Esmailian, född 1981 i Teheran, bor i Malmö och arbetar som kulturjournalist och författare. I över 20 år har hon bevakat och skrivit om Mellanöstern, med fokus på Palestina/Israel och Iran. I övrigt skriver hon bland annat om klimat, migration, gränser, rasism och litteraturkritik med inriktning på barn- och ungomdslitteratur.

Fact up! : ta tillbaka sanningen. Bodil Jönsson.


Bodil Jönsson
pekar framåt mot en kunskapsrenässans. Valrörelsen i USA fick många av oss att känna det som om hjärtat satt i halsgropen. Skulle verkligen falska ryktesspridningar på nätet kombinerade med intensiv hets mellan olika grupper kunna omintetgöra både respekten för fakta och allt det övriga som århundraden av kunskaps- och bildningsinsatser lett till? Och hur kan vi förhindra att motsvarande rysare inträffar också i Sverige?

 

torsdag 16 januari 2025

13/5-25. Samtal om 10 Tankar om skogens framtid. Erik Westholm. (Norrtälje litteraturdagar 2025)

När. Tisdag 13 maj 2825, kl 1400–1530. Vem. Erik Westholm, professor emeritus, SLU Sveriges Lantbruksuniversitet. Vad. Samtal om 10 tankar om skogens framtid. Föranmälan: 99 kr - swish 123 075 3715. Beloppet får användas som delbetalning vid köp (under kvällen) av boken 10 tankar om skogens framtid.


10 tankar om skogens framtid är en personligt färgad och kritisk berättelse. Både som forskare och som skogsägare har författaren Erik Westholm sett hur skogsbruket och skogspolitiken trampar på i spår som blivit alltmer ohållbara. Nu behövs istället ett skogsbruk som kan ge nyttiga produkter, bevara den biologiska mångfalden och stå för verklig klimatnytta. Det finns hopp. Viljan till omställning växer ute i skogslandskapet. Allt fler vill lämna det ensidiga kalhyggesbruket och söka ett mer naturnära skogsbruk. Vid vägens ände brukar man se alternativen klarare. Erik Westholm är kulturgeograf och professor emeritus, Sveriges Lantbruksuniversitet.



Evenemangskalendern Norrtälje kommun.


12-17/5-25. Norrtälje litteraturdagar.

 

Måndag 12/5-25. Helle Klein. Hoten mot demokratin – Helle Klein om behovet av humanism och bildning i en mörk tid. När. Måndag 12/5-25, kl 1800-1930. (Norrtälje litteraturdagar 2025). Vad. Hoten mot demokratin – Helle Klein om behovet av humanism och bildning i en mörk tid. Vem. Helle Klein, journalist, präst och direktor vid Sigtunastiftelsen. Föranmälan: 99 kr - swish 123 075 3715 - skriv samtalsdatum och föreläsare som meddelandetext. Var. Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Tisdag 13 maj 2825, kl 1400–1530. Vem. Erik Westholm, professor emeritus, Dept for Urban and Rural Development, Swedish University for Agricultural Sciences. Samtal om boken 10 tankar om skogens framtid. Föranmälan: 99 kr - swish 123 075 3715 - skriv samtalsdatum och föreläsare som meddelandetext. Beloppet får användas som delbetalning vid köp av 10 tankar om skogens framtid - under samtalstillfället. Var. Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.


Tisdag 13 maj 2025, kväll. Göran Rosenberg kommer till bokhandeln inom ramen för Norrtälje litteraturdagar 2025. Föranmälan: 99 kr - swish 123 075 3715 - skriv samtalsdatum och föreläsare som meddelandetext. . Beloppet får användas som delbetalning vid köp (under kvällen) av Göran Rosenbergs böcker: Det förlorade landet : Israel - en personlig historia + Friare kan ingen vara : på spaning efter den amerikanska idén. 


Onsdag 14 maj 2024, kl 1800-1900. Norrtälje litteraturdagar 2025. Illustrerade utanförskap och kodade meddelanden – Samkönat begär i konsten då och nu. En föreläsning om hur samkönat begär har gestaltats under tider då det var förbjudet eller tabu och vilka spår det lämnat efter sig i konsten, i konstnärskapet och livet. Föreläsningen har utgångspunkt i bland annat de svenska konstnärerna Eugène Jansson och Gösta Adrian-Nilsson samt den finska illustratören Tom of Finland. Föreläsningen blandar teoretiska resonemang med praktiska exempel samt anekdoter.

I föreläsningen gör Emil även nedslag i den pågående utställningen med Conny Karlsson Lundgren och dess inspiration från Torsten Nordströms museum, samt den egna reportageboken Slampans död - En djupdykning i den sexuella lågkonjunkturen. Plats och arrangör; Norrtälje konsthall. 


Torsdag 15 maj 2025, kl 1600-1730. Norrtälje litteraturdagar 2025. Det stulna ordet – bokbål, förstörelse och illegal handel av nedtecknat kulturarv: Från förstörelsen av biblioteket i Alexandria, andra världskrigets bokbål, till stölderna på Kungliga biblioteket i Stockholm och plundringarna i Ukraina, har det nedtecknade ordet varit ett hotat kulturarv. På lertavlor, pergament eller hugget i sten – alltsedan människan började nedteckna sin historia har det funnits de som har velat äga, förstöra, gömma eller förfalska detta kulturarv. Varför är allas rätt till kulturarv viktigt för demokratin och för yttrandefriheten? Med Maria Dahlström, intendent Världskulturmuseerna, Greger Bergvall, bibliotekarie Kungliga biblioteket och Anna Carlstedt, utbildningsledare och författare. Programledare: Anna-Karin Johansson, journalist och tidigare generalsekreterare för Svenska Unescorådet. Arrangör; Mångfald Tillsammans och Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. 

Fredag 16 maj 2025, Norrtälje litteraturdagar 2025. Elisabet Nemert kommer till bokhandeln fredag, kl 12.00-14.00 - för att berätta om sin senaste roman, I skuggan av det förflutna. Föranmälan: 99 kr - swish 123 075 3715. Beloppet får användas som delbetalning vid köp av I skuggan av det förflutna av Elisabet Nemert vid samtalstillfället. Två människoliv, tusen elefanter och en värld att rädda. När den berömda artisten vill hämnas på flickvännen Miranda som gått ifrån honom avslöjar han familjehemligheter som gör henne till ett jagat villebråd i internationell press. Kan hon nu fortsätta som affischnamn för djurskyddet inom den ansedda välgörenhetsstiftelsen? På släktgården i Blekinge får hon stöd av sin syster Samela. De två kvinnorna bestämmer sig för att trotsa hot och påhopp och ger sig ut i världen för att rädda plågade elefanter, lejon och giraffer som drabbats av torka och för att sprida kunskap om hotade arter. Genom hela berättelsen lever hoppet sida vid sida med girighet och ondska. Ett äventyr om uppfinningsrikedom, oväntad romantik – och betydelsen av dofter.


Lördag 17 maj 2025, kl 1200-1400. Norrtälje litteraturdagar 2025. Boksignering Malin Tyberg. Samtal om poesi, barnböcker, böcker om sorg och liv. 


Lördag 17 maj 2025, kl 1200-1400. Norrtälje litteraturdagar 2025. Boksignering Sofie Järlesäter Förskolan Äventyret på rymdresa. (3-6 år).


Lördag 17 maj 2025, kl 1200-1300, sång och poesi på Lilla torget (Kulturtorget) i Norrtälje. Norrtälje litteraturdagar 2025.


Lördag 17 maj 2025, kl 1500-1630. Norrtälje litteraturdagar 2025. Samtal med Anne Liljeroth om hennes nya bok Vi var vänner. (Avslutningssamtal Norrtälje litteraturdagar 2025)




Arrangör: Mångfald Tillsammans (ideell förening). 

Alla aktiviteter i bokhandeln sker i den ideella föreningen Mångfald Tillsammans regi. Lokalen är (i princip alltid) i bokhandeln. All bokförsäljning sker genom bokhandeln. 



Vi samarbetar med Sensus Studieförbund 
i alla våra arrangemang i föreningen och bokhandeln. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...