måndag 10 augusti 2020

Dagar utan slut - Sebastian Barry

 


Dagar utan slut. Sebastian Barry (2020)

 (Originaltitel; Days Without End, 2016) 

 

1847. Han var sjutton när berättelsen börjar och kanske omkring fyrtio när den sätter punkt. Han vet inte så noga.


Dagar utan slut går från krig till krig, från indiankrig och vidare till amerikanska inbördeskrig. Den går från liv till död, från kärlek till förtvivlan men den bär också hopp. 


Det är en krigsroman, men också en historisk roman. Eller är det kanske en kärleksroman? Ja, nej, visst är det är en krigsroman, men oj så fantastisk den är. Thomas och John träffas och tar för sig av livet. De tar vad de får, letar i botten där ingen annan vill vara, men de njuter av sina dagar tillsammans. Jag ler och njuter av min läsning. 


När de har vuxit ur kläderna i det första, roligaste och bästa jobbet drar de iväg till soldatlivet. Där möter de människor av alla sorter, de deltar i buffel och indianjakt, möter galna människor och befäl som är värre än värst. De möter andra som gör jobbet som det ska göras, eller inte, och de möter främmande nationaliteter från när och fjärran. Hemskheter dansar över sidorna, men jag ler när jag läser. 


Det händer också att jag gråter, som när jag läser om hur trupperna bestialiskt slaktar män, kvinnor och barn som om det vore en fröjdefull fest. Hären är på jakt efter indianer och de dödar utan tanke på att de är människor och liv. De följer order. Det är därför de är där. De följer order, har en makaber lust att döda och begraver människor i stora sjok. Det gör ont i hela mig, men läsningen är ändå värdefull. 


Jag läser om skillnader mellan män och män, om känslor och våndor, om krig, mänsklighet och smärta. Ibland är det rakt på sak, eller kanske oftast. Jag känner kylan, när skägget fryser till metall. Beskrivna förfrysningsskador är verkligen inte att leka med. Det gör ont, riktigt ont. Kanske känner jag också kärleken när jag läser om de båda männen som kärlekar tillsammans i skydd av mörkret. Då. I krigets och våldets 1800-tal verkar den mer möjligt än sen. Eller nu. Kärleken är självklar och vacker. 


Berättelsen går från krig, till liv och till nya krig. Föremålen för skott och bajonetter ändras, men döden är lika fasansfull och onödig. Hur kan krig betraktas som ärofullt, kan man undra. Vem har svaret på det? 


Språket gör mig småskrattande road, trots hemskheterna i berättelsen. Så många underbara uttryck, så många fantastiska beskrivningar över situationer, tankar och miljöer och så mången plåga och pina med ord som ändå frambringar värme och läsnjutning. Magi, ja, ren magi. Ja, inte blodet, döden, krigen, förfrysningsskadorna, skalpering, hungern, frånvaron av människovärdet, fattigdomen och utsattheten, men berättelsen. Och språket, det magiska språket. 


Berättelsen bär ett myller av människor. Irländare och åter irländare, spanjorer, indianer, soldater, kineser och alla andra, men det är Thomas som är berättaren. Han som älskar sin John. Och Winona. 


Sebastian Barry bygger berättelsen med små talesätt och liknelser, han fyller på, förtydligar, berättar och målar över sidorna. Det är verkligen något särskilt, det här. Det är en berättelse om kärlek, liv, samveten och dårskap. Det är också en berättelse om död, slakt, krigets onödiga bedrövelse, stolthet och människor. Kanske är det ändå först och främst en berättelse om livet och kärleken. 


Det är så sant som det är sagt; “Säkert finns det olika klasser i allt”. Det här är av en alldeles särskild sort. 


Det här vill man läsa, ja. 


Läs, säger jag. Bara läs. 


Anette Grinde 

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje





*** *** 

Sebastian Barry, född i Dublin 1955 och numera bosatt i Wicklow, är en av Irlands mest omtalade författare. För sina romaner och pjäser har han bland annat erhållit Kerry Group Irish Fiction Prize, Irish Book Awards Best Novel, Independent Booksellers Prize samt James Tait Black Memorial Prize.


*** ***


Av Sebastian Barry skriven fiction - enligt Wikipedia.


Mackers Garden (1982)

The Engine of Owl-Light (1987)

The Whereabouts of Eneas McNulty (1998)

Annie Dunne (2002)

A Long Long Way (2005)

The Secret Scripture (2008)

On Canaan's Side (2011)

The Temporary Gentleman (2014)

Days Without End (2016)

A Thousand Moons (2020)



*** ***


#dagarutanslut #sebastianbarry #norstedts #kärlek #krig #historiensvingslag #amerika #bakomlåsochbom #nordamerikasursprungsbefolkning #transvestit #homosexualitet 


#bokvalsbordet #bokcirkeln #roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #dinlokalabokhandel #enriktigbokhandel #handlalokalt #ettlevanderoslagen #miljömagasinet 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...