tisdag 20 februari 2018

Bokval - 19/2 2018

Så var det dags för ett nytt bokval i en av våra bokcirklar. Det var dags att ta fram utmanande, roliga, spännande eller på annat sätt fantastiska böcker för cirkelgruppen att välja bland. Gruppen möttes i bokhandeln den 19/2 för att tillsammans göra sitt bokval.

Aldrig mer
Sara Larsson
Norstedts förlag
Utgiven i januari 2018
(Thriller/spänningsroman)

Sara Larsson har tidigare skrivit t ex Den första lögnen, som fick goda recensioner i media när den kom (2015). Det var hennes debutroman och när jag läser recensioner på nätet låter det som en bok att läsa. Den börjar i en våldtäkt, ett frikännande och så småningom en strävan efter att rättvisan skall komma ifatt förövaren. Gör den det? Ja, det får man klarhet i om man läser boken.

Nu har Sara Larsson skrivit mer. Ja, det har hon gjort däri mellan också, men nu har Aldrig mer nått vår bokhandel och där finns ett bakomliggande tema som rör människohandel, trafficking och prostitution. I det efterföljande samtalet i bokcirkeln, om denna bok väljs, kan man misstänka att tankar och samtal också väcks om just frågor om trafficking, prostitution och människohandel. Kan en thriller/spänningsroman också vara ett politiskt inlägg i en pågående samhällsproblematik?

Musan
Jessie Burton
Utgiven i augusti 2017
Modernista förlag
(Historisk roman, England, Spanien, 1960-talet, 1930-talet)

Musan är uppföljaren till Jessie Burtons debutroman, bästsäljaren Miniatyrmakaren - har redan hyllas av kritiker och läsare världen över. Jessie Burton gjorde succé med sin första roman Miniatyrmakaren, som snabbt blev 2000-talets bäst säljande brittiska debutroman och bara Sverige har sålt i över 50.000 exemplar.

Musan utspelar sig på olika platser i olika tid. Vad binder kvinnorna samman?

England, 1967. Odelle Bastien har haft svårt att etablera sig i London sedan hon flyttade från Trinidad fem år tidigare. Men plötsligt har hon erbjudits jobb som sekreterare till den glamourösa galleristen Marjorie Quick. Genom Marjories vänskap blir Odelle medveten om potential hos sig själv som hon inte trodde fanns. Ändå  förblir Marjorie ett mysterium. Och i ännu högre grad när ett stort, försvunnet konstverk - som också det döljer en hemlig berättelse - en dag levereras till galleriet.

Spanien, 1936. Olive Schloss, dotter till en berömd konsthandlare, är en ung kvinna som på allvar börjat utforska sina ambitioner. Till hennes familjs sköra paradis anländer en dag den revolutionäre konstnären Isaac Robles och dennes halvsyster Teresa - med explosiva, förödande konsekvenser.

Musan sägs, enligt förlaget, vara en mästerlig, uppslukande historia om ambitioner, identitet, kärlek och besatthet. Om bokcirkeln väljer denna bok, så återstår att se om läsarna i cirkeln tycker detsamma.

(Inbunden - augusti 2017. Storpocket - 15 mars 2018. Pocket ej angiven som alternativ utgivningsform just nu.)

30 år av tystnad
- mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme
Anna Hage
2018
Bokförlaget Forum
(Biografi)

Det finns en gräns för hur länge man kan trycka ner sina känslor. Det upptäckte Anna Hage som blev vittne till Palmemordet. Hon var 17 år och försökte rädda livet på statsministern den där februarikvällen 1986. Det var en traumatisk upplevelse som tillsammans med det efterföljande drevet i media och de många vittnesförhören har påverkat henne starkt.

Nu berättar hon sin historia om vad som hände.

Jill Santopolo
Världen utan dig
2017
Albert Bonniers förlag

Lucy och Gabe blir hejdlöst förälskade när de möts för första gången den 11 september 2001. Efter terrorattacken bestämmer de sig båda för att inte kasta bort sina liv. Det som följer är en resa som för dem samman och sliter dem isär om och om igen under åren. Världen utan dig är en roman som reflekterar om vad vi är villiga att offra för kärlek och hur långt vi kan gå för att följa våra drömmar. (Finns i inbunden form och i pocketformat).

Kvinna utan minne
Petter Lidbeck
2018
Piratförlaget

Kvinna utan minne är en roman om vad som händer med en människa när alla minnen försvinner. Hur förhåller vi oss till detta och vad tycker vi om det vi upptäcker? Är detta en möjlighet att skapa ett nytt liv istället för att bara återvända till det gamla?


Gruppen valde Världen utan dig av Jill Santopolo och har nu fått med sig varsitt exemplar för läsning. De ska mötas i mitten av mars för att samtala om boken. Det blir spännande att se och höra vad de säger om boken vid sitt boksamtal.


..........................  bokcirklars tidigare gjorda bokval i bokhandeln  .................
 

En äkta man
Dennis Lehane

1) Kärlek på en gul cykel - av Fredrik Frängsmyr,
2) En äkta man - av Dennis Lehane,
3) Flyktväg - av Torbjörn Flygt och
4) Irenas barn - av Tilar J Mazzeo.

Gruppen valde En äkta man som vi har att diskutera vid ett mötestillfälle i början av mars.
Blodlokan
Louise Boije af Gennäs

1) Blodlokan - av Louise Boije af Gennäs,
2) Flyktväg - av Torbjörn Flygt,
3) Ättlingarna. Hotet - av Mats Söderlund och
4) Kärlek på en gul cykel - av Fredrik Frängsmyr.

Blodlokan valdes av gruppen, som kommer att diskutera denna vid ett mötestillfälle i  februari.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...