måndag 5 februari 2018

Irenas barn av Tilar J Mazzeo

Irenas barn
Tilar J Mazzeo
2017
Isbn 978 91 87785 474
Massolit förlag
(Biografi)

Boken handlar om Irena Sendler och hennes arbete för att rädda barn och vuxna från dödens käftar i gettot i Warszawa. Hon smugglade in mat och mediciner och hon smugglade ut barn.

Boken, som är en biografi, berättar om Irena Sendler och hennes arbete men också om judarnas och polackernas situation i Polen vid tiden för andra världskriget, för förintelsen och för den slutliga lösningen som tyskarna kallade judeutrotningen.

Hon och hennes vänner visade mod. De drev makalöst osjälviska handlingar som gjorde skillnad för väldigt många människor. Återigen, det finns många människor som gör skillnad, som försöker och gör - och inte bara ser till sig själv och sin egen vinning.

Låt oss aldrig glömma alla barn och familjer som levde i gettot i Warszawa. De som utsattes för makabra livsvillkor, alla som forslades till förintelselägren och också alla de som i något märkligt lotteri lyckades överleva. Barnen som överlevde tack vara särskilt fantastiska människor - motståndsmän och motståndskvinnor som gjorde skillnad - hade en unik och tursam kraft sig tillsänd. Som ett lyckans lotteri. Ja, mängder av dessa barn förlorade alla sina släktingar och sina föräldrar i en fasa värre än den andra. Låt aldrig glömma barnen, men låt oss aldrig heller glömma de som gjorde skillnad för att rädda mängder av människor under den ofattbara fasan.

Det finns människor som gör skillnad. Irena Sendler och hennes vänner var uppenbart av den kalibern.

Irena Sendler dog 2008. Hon klarade sig, med livet i behåll, genom krigets fasor.
Detta är en mycket läsvärd bok.
Den känns i magen.

A..
 
Länkar!
Världen idag 2016 (förebilder).
Världen idag 2016 (musikal).
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...