tisdag 19 juni 2018

Cirkusflickan av Pam Jenoff

Cirkusflickan
Pam Jenoff
Harper Collins
2018
Översättning Sandra Rath

Andra världskriget rymmer oerhört många historier. Många öden, många rädslor. Här berättas historien om kvinnor och män som strävar efter att överleva. Som strävar efter att finnas i sin miljö, gömma sig, sträva efter rättvisa och heder, stå för sina kunskaper och sträva. Kämpa för att överleva.

Kärleken mellan människor går mellan land och folk. Krigets dumheter kan inte hindra kärleken, även om den är påfrestande och svår. Kärleken mellan människor som plötsligt möts, där magi uppstår trots orimligheten i situationen.

I berättelsen finns kärlek, så mycket kärlek, men också oändligt mycket sorg. Och också hur personligheterna gör att man hindrar kärleken att blomstra, för att man tror att det ska göra ont. Man törs inte släppa in. Jag läser med återkommande tankar om hur människor gör - gör fast de inte ska, bortser från det klokaste för att känslorna tar överhanden. Besluten är oändligt svåra under resans gång och ibland drar känslorna iväg med oss. Så också här. När jag kommer till slutet av berättelsen trillar tårarna över sina breddar. Så ofantligt många tragedier som har utspelat sig under detta krig.

Ingrid och Astrid. Astrid och Erich. Noa. Astrid och Peter. Noa och Theo. Herr Neuhoff och hans son. Noa och Luc.

Ja, Astrid och Noa. Och Theo.

Ja, det finns många historier att berätta. Kvinnor, män och barn som överlever eller dör genom tillfälligheter. Som älskar, som bär sina personligheter, utvecklas och slåss för sina liv. Slåss, på väldigt olika sätt och av väldigt olika skäl. För att var och en är egna individer och, på sitt sätt, alldeles fantastiska människor.

En bok att läsa, ja. Att läsa och reflektera över, ja.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...