fredag 4 maj 2012

Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf

Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf
Malin Ewerlöf
Kenneth Gysing
Isbn  978 91 7363 041 2
Fitnessförlaget - Bonnier Fakta
2012

Att springa är ljuvligt, även om det ibland går en aning tungt. Oftast är det då alldeles självförvållat. Träningsdosen har då oftast helt enkelt varit alldeles för låg, vilket straffar sig. Skall man bli duktig på något, så måste man helt enkelt öva ordentligt. Det kan förstås också bero t ex på en tokig kost, otakt i livet eller frånvaro av god vila. Helheten spelar roll, om det skall bli bra.

Malin Ewerlöf Krepp är löpare. Hon är en mycket duktig sådan. När hon nu ordar om löpningens konst, så känns det relevant att lyssna. Eller kanske snarare läsa.

Jag noterar att lusten är viktig, liksom vanan. Även om det inte är någon mening att vänta på lusten, utan faktiskt bara ge sig ut. Lusten får liksom komma sen. Som nybörjare är det viktigt att inte springa sig trött. Det hindrar dig från att komma vidare till nästa steg, eftersom det ofta leder till att du finner löpningen vara en pina. Det är också viktigt att ta det lugnt för att vänja kroppen och dess delar vid den nya sysslan. Leder, ligament, muskler, lungor, hjärta, mm, måste få tid att anpassa sig. När detta är gjort går det sedan lättare att öka, såväl i längd som i hastighet. 

Ewerlöf Krepp talar om att valet att springa med kompisar eller själv. Hon talar om tävlingar och att springa i grupp. Hon talar om steglängd och tyngdpunkt och betonar de viktiga komplementen, såsom t ex styrketräningen. I sin bok talar hon också om fartlek, kuperade stigar, lätt och snabbt, liksom om kosten, vilan och sömnen. Det finns oerhört många faktorer som påverkar oss, om vi vill bli duktiga löpare och hålla vår hälsa i rätt riktning. Skall vi dessutom ägna oss åt tävling i någon form krävs ett större fokus på helheten, om vi skall bli riktigt duktiga. Annars duger det gott att bara ha riktigt, riktigt skoj.

Avsnitten i boken som rör löparstretching, styrketräning och vattenträning är helt underbara och får mig att inse att jag måste lägga till alternativ till min löpning. Jag blir glad av att se Ewerlöf Krepps beskrivningar, bilder och rörelser.

Med denna bok som kvällslitteratur (& som en återkommande uppslagsbok) bygger vi motivation, hälsa och mer glädje.

Läs, och stick ut och spring.

Bokbloggerskan

 Adlibris. Bokus. Bokbloggerskan samlar recensioner från Reflektioner Allteftersom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...