lördag 17 mars 2012

Matbok från Svenska Högarna

Matbok från Svenska Högarna
Författare Sarah Anderin
Fotograf Per Ranung
Bokförlaget Max Ström
Isbn 978 91 7126 241 7

Sarah Anderin skriver från Svenska Högarna, en plats i vår yttersta skärgård. En utsatt plats som skapar förutsättningar för annorlunda menyer, med tanke på att mataffären ligger många sjömil därifrån.

Boken utgör Skärgårdsstiftelsens vänbok 2012. Skärgårdsstiftelsen har ofta väldigt fina böcker som vänböcker. Så även detta år.

Vår yttre skärgård är unik i sitt slag, och däri finner vi Svenska Högarna. Sarah Anderin arbetar som tillsyningsman i detta område och har därmed en fantastisk arbetsmiljö. Hennes tidigare yrkesbana som kock skapar förutsättningar för det vi finner i boken. Boken innehåller många fina recept, som med tid och kärlek ger nya måltider och nya möten med människor. - Boken innehåller också en mängd fina små glimtar från Svenska Högarna, framför allt genom de underbart vackra bilderna som Per Ranung har tagit. Formen, gjord av Victoria Kapadia Bergmark, är vacker och skapar längtan. Denna bok vill jag ha framme, jag vill bläddra i den igen och igen och jag vill använda den igen och igen - den ger mig en känsla av nåd.

Laxburgare, sommarsoppa och en ljuvlig nötchokladpaj blandat med bilder av storm, hav och skärgårdsklippor för havet och skärgården nära mig. Det skapar, för mig, känslan av längtan åter till skärgårdens ljuvliga och karga platser. Känslan för maten, känslan för miljön och känslan för vår fantastiska skärgård känns tydligt, här nära.

Är du inte ännu medlem i Skärgårdsstiftelsen, så är detta ett skäl gott nog att så bli. Skärgårdsstiftelsen står visserligen för väldigt många fler och större värden än bara en fantastiskt vacker vänbok, men årets bok är fin. Den är riktigt fin.

Bokbloggerskan


Adlibris

Vi ber dig också uppmärksamma insamlingen till ett barnhem i Indien 
- den pågår just nu! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...