måndag 9 april 2018

Aednan av Linnea Axelsson

Aednan
Linnea Axelsson
2018
Albert Bonniers förlag

En mor och hennes yngste son vilar med några andra kvinnor, gamla och barn i en kåta. Framför dem längs flyttleden driver hennes make och deras äldre son renhjorden. De är på väg mot en ö i nordligaste Norge och sommarens betesmarker.

Ingen anar att gränsen till Norge inom ett par år kommer att vara stängd för dem, att de ska tvingas lämna sitt hem, och att kommande generationer ska möta helt andra svårigheter.

Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet ÆDNAN berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Linnea Axelsson är född i Porjus, Norrbotten, men är numera bosatt i Stockholm. År 2010 debuterade hon med romanen Tvillingsmycket.

Aednan är en drygt 700 sidor tjock bok med poetiska textrader som fyller sida, efter sida. Jag tar sakta sida för sida, njuter av texten, det poetiska anslaget och försöker förstå vad som sägs. Texten kräver eftertanke, men är rent ljuvlig att följa.

Så vacker. Så fin.

Den är innerligt väl värd besväret, tänker jag, allteftersom jag sakta läser vidare.

Så vacker. Så fint.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...