torsdag 20 oktober 2011

Den frusna trädgården"Den frusna trädgården är en rörande berättelse om två systrar som upptäcker att deras mor ...."  står det hos Adlibris, Bokia och Bokus.

Jag håller verkligen inte med om ordet rörande som passande för denna bok. Den är oerhört mycket starkare än så.


Den frusna trädgården
Kristin Hannah
AlbertBonniersForlag.se
2010
Isbn 978 91 0012 5691
Översättning Micka Andersson

Detta är Kristin Hannahs elfte (11.e) bok. Kristin Hannah är jurist, men ägnar sig numera åt författandet på heltid. Mer information om henne finner du på KristinHannah.com.

Kristin Hannah skriver här om familjen, kärleken och tryggheten. Och om vårt ursprung är viktigt för oss.

I Den frusna trädgården finner vi Evan, Anya, Meredith och Nina. Familjen Whitsons grund svajar kraft när Evan blir sjuk. Han är kittet som fått famljen att hålla ihop och när han blir sjuk ändras grundförutsättningarna dramatiskt.

Meredith känslor skapar skarpa motsättningar inom henne. Orättvisan gör sig gällande, såväl mot henne själv som mot andra. Orden och känslorna inom oss bryter sönder, blir betydelsefulla eller bortkastade när stunden vänds upp och ner. Hon får många frågor att hantera och reflektera över innan hon vet var hon står.

Anya och Vera går nästan under i sin sorg, men visar en ofattbar styrka. Sagan visar Nina vägen och till slut får hon veta hela historien. För att veta vem man är, måste man veta sitt ursprung. Det stämmer väl i denna historia. Det förändrar det döttrarna vet, det förtydligar och rätar ut många frågetecken. Det förändrar livet, helt enkelt.

Det gör ont att följa med i handlingen och med känslorna som följer den. Ibland väller de över hos mig och mina tårar trillar nerför mina kinder. Vi ställer omåttliga krav på oss själva och på varandra, vilket inte blir bättre av att vi inte ser det som gömmer sig i våra medmänniskors inre. Och hur skall vi kunna det, när vi inte ens ser det som gömmer sig i oss själva?

Den frusna trädgården är en stark bok. Den är väl skriven, den frestar mig att läsa vidare även när timmen är sen och jag istället borde sova. Den gör mig nyfiken på fortsättningen av historien och den påverkar mig stort. Den väcker onekligen starka känslor i mig.

Vissa böcker skapar tankar en lång tid efter den lästs klar. Denna bok är en sådan.  Den får mig att reflektera kring hur vi är, hur olika vi tänker och hur orden spelar roll. För orden spelar verkligen roll. Kristin Hannah beskriver väl människorna i berättelsen. Jag lär känna dem och vill komma dem nära. Hon beskriver också berättelsen, eller kanske snarare berättelserna, väl. De känns i mig, det gör ont och jag förstår att människorna reagerar just så. Jag våndas.

Kristin Hannahs tema i denna bok påminner mig om Linda Olsson (också hon utgiven på Albert Bonniers förlag). Hon skriver också om relationer, längtan, kärlek och trygghet.

Den frusna trädgården är en riktigt bra bok. Skrivet av Kristin Hannah läser jag gärna igen. Det tycker jag att du också skall göra.

För övrigt är kärleken störst av allt.


Bokbloggerskan


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...