fredag 5 maj 2023

4/5-23. Mitt Roslagen. Med ordet i centrum.

Norrtälje litteraturdagar, med ordet i centrum. 


Det är verkligen roligt att se hur ett program sakta växer fram när man samarbetar om något så fint som litteraturdagarna i Norrtälje. Det blir det vi gör det till, tillsammans. Var och en som bidrar sätter sin nivå, tillför i marginalen eller i ett större perspektiv. Nu är vi strax där. Vi hoppas att du vill komma. Den 8-13 maj tänker vi kring litteratur genom text, författarskap, berättelser, poesi, film och skrivande. Programmet är digert och hela tiden med ordet i centrum. Vi har möjlighet att möta författare och text i olika former på gator och torg, i olika lokaler och i olika skepnader. 


I egen hög person kommer Per Enerud att berätta om sin bok, Det här är inte ett krig. Ryssland och språkbruk, med mera. Hur kommunicerar man sitt budskap i en tid som vår? Hur gör den ryska staten mot sitt folk, och mot vårt? Kommer vi att förstå hur budskap drivs och påverkar världen? Ja, det vill jag tro. Enerud är en fantastisk författare och sägs vara en riktigt bra föreläsare, så missa inte samtalet i bokhandeln på måndagskvällen (8/5). 


Tidigare på måndagen sker en litteraturvandring i vår vackra stad. Anders Djerf lotsar genom stadens gator och torg, med start vid Lilla torget. Han kommer säkert att tala om Nils Ferlin, Astrid Lindgren, Tove Jansson, Vilhelm Moberg och andra som påverkats av Norrtälje och sen också påverkat oss. Missar du honom på måndagen, kommer en ny chans på lördagen (13/5). Sol och fint, vill jag tro att vi får. 


På tisdagskvällen (9/5) kommer ämnet att röra blomster, mat och färg på matbordet. Det känns lite mildare, men är nog så viktigt. Och inspirerande roligt, säger trädgårdsfolket. De vet ju, eller hur? Vad kan man äta? Blomstermat, helt enkelt. Trädgård, mat och klimat är viktiga frågor som vi just nu har högt på vår agenda. Är det bara vackert och gott eller finns det annan nytta här? 


På onsdagen (10/5) under litteraturdagarna kommer Kulturtorget att bubbla av barn, berättelserna kommer att flöda och skratten kommer att få oss att le. Lise-Lott Ökvist och Lina Jakobsson kommer att lotsa barn, lärare och övriga besökare till stordåd, för de är barnboksförfattare av rang. De vet hur man gör och älskar att göra det. Hur ordnar jag glass till alla barnen? Finns det en sponsor i bygden som vill bistå, tro? 


Du hittar programmet på www.roslagensbokhandel.se eller fysiskt i bokhandeln, Norrtälje Bibliotek, ABF, Sensus, Norrtälje konsthall, Roslagsmuséet och hos Roslagen Kalevala. Ja, alla dessa organisationer har programpunkter som heter duga. Turistbyrån har också koll. Vad sägs om biblioterapi, högläsning (Bannerhed), skrivande, film om Emily Bronte, Joyce Carol Oates, Hilma af Klint och Astrid Lindgren. Och poesi och boksignering på Kulturtorget. Författarna intar Lilla torget på torsdag (11/5) och fredag, och på fredagen blir det extra liv och lust med läsning av poesi. Har du egen poesi som väntar på att bli läst, så titta in i bokhandeln med din anmälan om att du vill och är redo för det. 


Avslutningsdagen placeras i händerna på några av de finska föreningarna i kommunen. MAAHISET (en tvåspråkig sverigefinsk teatergrupp) och Roslagen Kalevala har viktiga berättelser att dela med sig av. Jag förväntar mig färg och lust, med härliga folkdräkter, allvar och skratt. Kalevala är kunskap att lära sig av. De finska föreningar har tusen järn i elden. Det är en fröjd att se dem verka. 


Det här blir skoj. Vi behöver hjälp att åkalla solgudarna så att teater, berättarlek, Kalevalaberättelser, författarmöten och allt annat - med ordet i centrum - kan ske i lagom värme under ett blått öppet tak. Det klarar vi, eller hur? 


Varmt välkomna ska ni vara. 


Anette Grinde
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

tfn 0708905731 

www.roslagensbokhandel.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...