lördag 3 juli 2021

Fåglarnas hus - Eva Meijer


Fåglarnas hus - Eva Meijer (2021)

Len Howard var fyrtio år när hon bestämde sig för att lämna hela sin värld bakom sig. Hon flyttade från London till ett hus på den engelska landsbygden för att ägna resten av sitt liv åt sin stora passion: att studera fåglar. Hennes studier av fågellivet i den lilla stugan i Sussex ledde till två bästsäljande böcker, som nådde en hel värld med unika skildringar av talgoxar, rödhakar och trastar som kom henne närmare än någon trott var möjligt. Dessa observationer har fortsatt att fascinera naturälskare under decennierna som gått. 


I romanen Fåglarnas hus skildrar Eva Meijer ett levnadsöde utöver det vanliga. En kvinna som gick sin egen väg och belönades med en extraordinär relation till naturens värld.Eva Meijer har tidigare skrivit Djurens språk (2019).

Hur låter valars kärlekssång? Hur kan en hund lära sig namnet på över tusen föremål? Hur fungerar fågelsångens grammatik? Och vad menar fladdermössen med sitt surrande i sommarnatten? Djurens sätt att kommunicera var länge ett mysterium, men på senare år har vetenskapen tagit stora steg mot att verkligen förstå djurens språk. I vissa fall kan vi till och med lära oss att tala med dem. Med hjälp av ny teknik och ett öppet sinnelag har vi idag fått avgörande insikter i både djurarter och hela ekosystem och vad vi människor kan lära oss av dem.

I denna internationellt uppmärksammade bok skriver Eva Meijer om den hemliga värld som är djurens kommunikation. Boken har hyllats av läsare världen över för sin förmåga att förvåna och underhålla.


Vi läser nu Fåglarnas hus - Eva Meijer (2021) i en bokcirkel i bokhandeln. Den är milt vacker, innehåller beskrivningar hur fåglarna har det, hur kvinnan förhåller sig till djuren och hur de spelar roll.


- Ska vi gå till stranden?
- Det blåser nog rejält.
- Just därför. Vill du ha en cigarett?
- Jag röker inte.
- Man är bara ung en gång.

Jag ler när jag läser replikerna. De speglar väldigt olika karaktärer, eller hur? Jag tänker att den ena är ung & försiktig. Den andra utmanar, gärna mer än lite. Hur är vi som människor? Vad är viktigt i olika tid av våra liv? Len - huvudkaraktären i boken - är den försiktiga här. 

Det finns två historier, två sorts kapitel, i boken. Det ena rör människorna, hennes liv och det andra (kursiverat) rör fåglarna. Hon kan fåglarna exakt, har lärt känna dem, följer dem som sina vänner. En efter en känner hon hur de är och har det, vilka personligheter de bär. Som vi, fast på fåglars vis. Det är vackert att följa. De är verkligen hennes vänner. 

Berättelsen om människorna rör hennes liv. Hur hon växer upp, flyttar, familjerelationerna, o s v. Det är som familjer är. Olika, lika, förödande, sorgligt och lyckligt. Föräldrar som gapskrattar åt sina barn riskerar att skada. Föräldrar som ignorerar sina barn likaså. Och förstås åt andra hållet. Allt är en konsekvens av människor tillsammans. Det är det ständigt återkommande, hur vi är, vad vi förmår och hur det kommer sig. Man kan undra varför var och en inte anstränger sig mer för att lära känna den person den har i sin närhet. Jag blir mer och mer nyfiken på den frågan, ju mer vi läser, ju mer vi samtalar och ju mer vi upptäcker. 

Jag tänker kring föräldrar och barnens frigörelseprocesser. Hur och vad gör vi för att skapa våra egna liv, flyga med egna vingar. Hon, Len, flyger sakta framåt, njuter musik, människor och natur. Hon är musikalisk och fågelintresserad. Det präglar henne, visar vem hon är. Hennes far och mor har också konstnärliga riktningar i sig, då är det förstås lättare att utöva sitt konstnärskap. 

Hon är självständig, Len, säger nej tack till mannen hon älskar, mannen hon följer och är med. Hon säger nej, för sin frihets skull. Vad säger omgivningen om hennes val? Vad säger valet om henne? Hon säger också nej till mycket annat, för att följa sitt hjärtas röst. Hon är stark, självständig och hel. 

Texten, jag, min läsning blir något annat när Len fattar sitt beslut. En ro, naturglädje, infinner sig. Jag tänker på Där kräftorna sjunger som var en helt annan berättelse, men ändå kopplar till en människa som älskade naturen, djuren, tystnaden och stillheten bortom människorna. Fåglarnas hus påminner om människan i naturen, utan att vara lika alls. 

Låt oss också tala om att vara konstnär, som t ex musiker eller poet. Låt oss tala om att ingå i en orkester. Vad är det? Vem glöder och vem gör det inte? Vem tål sanningen och vem gör det inte? Vad är bra och vad är inte? Vad händer med poeten, författaren som inte är nöjd. Kan man stänga dörren till sina barn för att man behöver fila på sin poesi? Vad får man, som mor, göra? Vem dömer vi och varför? Hur präglar familjen våra val? 

I kriget försvinner människor, eller döms som förrädare. Rättvisa, rädsla, hur man ser på varandra förändras på ett ögonblick. Oskuld är svår att bevisa. Hur kan man bevisa sig oskyldig om man inget gjort? Människorna, besviken, frågorna, påverkar henne, men hon är mest lojal med fåglarna. De är hennes hem. 

Att förlora är att förstå att inget någonsin tillhört en. Sorg är att förstå att hoppet är ute, eller att ännu inte förstå det helt och hållet. 

Fåglarnas hus är mild och vacker, egentligen utan skav. Den beskriver en kvinnas annorlunda, men vackra val i livet. Hon gör sitt val. Hon gör ett aktivt val. Familjen, livets möten, musiken och fåglarna gör skillnad för henne, men hon gör verkligen sitt eget val. 

Det är en glädje att läsa om annorlunda människoöden, fundera över deras val och ställa det i relation till många andras. Eller kanske framför allt sina egna. 

Vad är skillnaden mellan bok och bok, när fångas man och när inte - vad gör vad? Ja, varför är det som det är? Låt oss tala om guldkantade böcker, musik, natur och poesi. 

Vad vore vi, om vi inte följde våra hjärtan? Gör vi det? 

A.. 


#Fåglarnashus #EvaMeijer #weylerförlag #roslagensbokhandel #välkommentillbokhandeln #välkommentillnorrtälje #magiskasamtal #enriktigbokhandel #roslagenspärlor #kulturiroslagen #djurensspråk #följditthjärta #följditthjärtaslust


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...