onsdag 9 juni 2021

En vacker dag - Tomas Bannerhed


En vacker dag. Tomas Bannerhed. 

Vad har kärrhöken i sikte när den kommer seglande över åkrarna en morgon i maj? Är det verkligen Gud som har sånglärkan i ett snöre? Och varför lägger kajorna huvudet på sned som Per Oscarsson?

I sin nya bok skildrar Tomas Bannerhed en vanlig dag i vårsprickningen, från taltrastens första strofer i ottan till morkullans skugglika flykt i skymningen. På sin vandring runt den Mälarö han gjort till sin plats på jorden finner han en myriad av fåglar, växter och människoöden, en naturens mångfald som finns närmare än de flesta stadsbor anar.

En vacker dag knyter an till den litterära tradition som odlades av naturprosans mästare under 1900-talets mitt, men tillför den särskilda bannerhedska skärpa som gjort författaren till en framstående naturskildrare av idag. Boken är genomillustrerad av konstnären Mattias Bäcklin, uppmärksammad för sina skildringar av svenskt naturliv.

Tomas Bannerhed är författare. Han debuterade 2011 med romanen Korparna, som tilldelades Augustpriset. Därefter har han publicerat fågelprosaboken I starens tid (2015) och romanen Lugnet (2018). Han har även gjort programserien Bannerheds bevingade vänner för Sveriges Radio.

(Ovanstående text är förlagets beskrivning av boken.)


Boken läggs på bokvalsbordet till våra bokcirklar. 

Vill du vara med?

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. En vacker dag. Tomas Bannerhed. 

En vacker dag tar jag fram boken, tänkte jag tidigare. Nu var det dags. Jag ångrar mig inte!

Solen hade varit varm, luften blid. Det hade verkligen varit en vacker dag. Jag tog mina springsteg hemåt efter min dag i bokhandeln. Boken följde med mig, placerad i min ryggsäck. Minst en bok ska ju alltid vara med. 

Tomas Bannerhed har skrivit korta naturnära texter, Mattias Bäcklin har tecknat underbara bilder till texterna. Det fantastiska tygomslaget står Lukas Möllersten för. Boken är magiskt vacker. 

Redan före kl 0500 har Bannerhed mött naturen i sitt närområde. Fåglar och morgonluft hägrar. Det är varmt och vackert. Det lilla rådjuret tassar fram över markerna, tittar nyfiket fram. De vackra teckningarna ger extra glädje till texterna som tål att läsas långsamt, en efter en. Även där en teckning inte finns till texten, ser jag bilden framför mig. Daggen, solen, fåglarna och vinden drar sakta fram över landskapet. Det känns i mig, jag njuter mig sakta framåt i texten. 

Ja, det är ju inte bara djur i texten. Plötsligt visar sig älskog och mänsklig kärlek där och jag minns en paddeltur i ljuvlig skärgård. Vi rundade en skärgårdsö och det älskande paret hörde inte de båda kajakerna som mjukt kom smygande. Vad gör man?

Det är i gryningen det märkvärdiga sker, skriver Bannerhed och förbannar sina nattliga vanor. Jag är benägen att hålla med honom. Gryningen är förundrade, särskilt under vår ljusaste årstid. Då är djur- och naturlivet riktigt vackert och också något jag skulle vilja ta vara på mer än jag gör. Naturens dofter, grönska och ljud är så vackert. Jag skulle också, likt hans morfar, vilja börja dagen vid kl 0400 på morgonen. Då är ju ändå dagen som allra bäst. 

Allteftersom morgonen gryr och så småningom övergår i dag möter Bannerhed djur och natur. Han räddar tordyveln och möter lövsångaren omkring sig. Jag är själv inte så naturkunnig, men älskar att ha djur och natur om knuten. En vandring eller springtur i morgontiden är det absolut bästa jag kan göra för min dag. Att vandra i leran längs Roslagsleden, se rådjuren dra över ängen med långa steg, upptäcka ekorren när den slänger sig från en gren till en annan och höra kvittret från både den ena och den andra när de ropar i glädje eller varnar varandra är något att ta med sig i dagen. 

Morgontid i vår vackraste natur fyller själen med ro. 

Bannerhed fortsätter längs hela dagen. Så småningom övergår den i kväll. Det är onekligen en vacker dag, fylld av tankar och händelser, djur och natur. 

Bannerheds bok är vacker. Sida efter sida tål att läsas med andakt samtidigt som det hettar till ibland. Han oroar sig, han är arg, han undrar, han bryr sig och han mår bra och dåligt. 

Det ligger en njutning i att följa naturen, tänka kring hans texter och sedan gå ut en stund och begrunda det han sagt. Årstiden, men också livshändelserna. Fåglarna, men också annat runtikring. 

Jag tänker att boken lämpar sig för långsam läsning. Några avsnitt åt gången, sedan en smula reflektion, för att senare under dagen ge sig i kast med några avsnitt till. Kanske väcker den ditt fågelintresse? Eller kanske möter du naturen med nya ögon. 

Det är en bok att ta med ro. Njuta & fängslas av. Reflektera med. 

En vacker dag är, för mig, en bok att tycka om. 

I bokcirkeln har vi talat om tiden, att det är särskild fint att läsa boken just nu. Den passar i tiden, där grönskan frodas och kvittret hörs. Vi har också talat om närvaron och naturen. Hur nyttjar vi vår tid och hur njuter vi naturen? Hur växer vi i naturen? Hur viktig är den, för var och en. Kanske också om hur vi reagerar mot andra som inte gör som vi. Det är vackert med alla samtal, att fundera kring hur vi är, reagerar och tänker. Olika, men lika. Vackert och tillförande. 

Tack, ni alla som deltar i samtalet, får oss att växa. Tillsammans. 

Tack. 

A.


#kråkvicker #fisktärna #taltrast #läsbaraläs #tordyveln #Morgonpromenad #tomasbannerhed #envackerdag #korparna #lugnet #bilderavbergman #istarenstid #weylerförlag #naturkultur  #mattiasbäcklin #roslagensbokhandel #enriktigbokhandel #handlalokalt #ettlevanderoslagen #bokvalsbordet #bokcirkeln #välkommentillbokhandeln #dinlokalabokhandel #smultronstället #visitsweden #visitroslagen #roslagenspärlor #kulturiroslagen #baraettkapiteltill  #läsbaraläs  


Följ oss, ring oss, tala med oss - delta i våra aktiviteter!

tfn 0708905731

mejl;  info 😏 roslagensbokhandel.se 

hemsida;  roslagensbokhandel.se 

instagram;  @roslagensbokhandel 

blogg; https://bokbloggerskan.blogspot.com/
Vi samarbetar med Sensus studieförbund i alla arrangemang i bokhandeln. 
Miljömagasinet fredag den 18 maj 2021. 

Klicka på bilden för att komma till texten. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...