tisdag 17 september 2019

The Mars Room - Rachel Kushner



The Mars Room - av Rachel Kushner - handlar om att leva ett annat liv än jag själv är van vid. Ett liv i utanförskap, kanske vi säger, men kanske ändå ett självvalt liv. Livet följer det vi fostrats in i, det vi fötts till, om vi inte bryter oss loss från det.

Berättelsen handlar om människor och handlingar som rör sig i brottens värld, i fängelset, med korrupta vakter/poliser men också med känslor och frustration. Ja, i fängelset men också utanför - som rymmer förklaringar och människor om hur det blev.

Berättelsen handlar om människor och om system som är näst intill omöjliga att rå sig på. Grymt, rått - men ryms av människor som har känslor och vill ha ett bra liv, som du och jag.

Oavsett vem du är fylls du av känslor. Säkert finns det några som utnyttjar andra för detta, men även den som sitter i en besvärlig situation har känslor - för andra, för sina barn, för sig själva eller för en situation. Vi möter inte dessa, vi andra i en annan värld, och kanske tror vi att dessa människor inte har känslorna. Det är helt uppenbart helt fel tänkt, om vi tänker så. Jag tänker tillbaka på Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg och Jag for ner till bror & Vi for upp med mor av Karin Smirnoff - människor i utanförskapssituationer eller människor - bara människor - bär så många olika egenskaper och känslor att det tar oss en livstid att komma underfund med hur vi alla och andra tänker, känner och gör.

För mig blir The Mars Room ett viktigt besök i en annan värld. Rachel Kushner anpassar språket och ordvalen till den värld hon skriver om. Att besöka andra människors verklighet är viktigt, eller hur? Boken är skriven så att den känns på riktigt, som att det är en riktig och sann berättelse, inte fiktion. Den visar mig en riktig värld, men helt annan än min. Det här är viktigt - för mig och oss - att ta del av. Det är viktigt att begrunda - och det känns oerhört bra att också få ta del av andras reflektioner om boken och människornas liv i våra bokcirklar. Det gör skillnad att lyssna till andra, även om vi inte alltid tycker lika.

Osentimental skärpa och dräpande humor? Ja, krassheten finns där, tydligt, eller hur? Det är en berättelse rätt upp och ner, utan särskild ånger eller eftertänksamhet om hur man kunnat göra livet annorlunda. Det är som det är, eller hur? Eller kan det ändras? Kan karaktärerna växa? Gör de det?

Slutar boken bra? Ja! - säger cirkelfolket. Nästan som feelgood för att hon sprang, säger någon. Vad säger du? Vad hände egentligen där, när hon sprang?

Jag är tacksam för läsningen och rekommenderar den mycket gärna till andra läsare och till andra bokcirklar. Den tål att talas om.

A..


#bookmark  #TheMarsRoom  #RachelKushner  #bokvalsbordet  #bokcirkeln  #bokhandeln  #roslagensbokhandel  #Norrtälje   

  Snart ska vi prata om The Mars Room i bokhandelns bokcirkel. 
Rättvisa, utsatthet, människors lika värde, rätt till schyst rättegång, hur vi/de klarar livet, rättsväsendet här och där, människors behandling av andra och varför, språket och översättningen, hur vi känner till miljön/livsförutsättningarna, vad vi gillar boken, om vi rekommenderar den till andra - är exempel på frågor som kan dyka upp i samtalet. Ja, annat också - det är gruppens tankar som styr. Viktig och stark läsning, säger #bokhandlerskan 

- #bokhandeln #Norrtälje #bokcirkel #bokvalsbordet #themarsroom #bookmarkförlag @bookmark_forlag #RachelKushner #Pepp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...