tisdag 26 mars 2019

Den stora skrivboken - Agota Kristof


Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Ett icke namngivet krig, ett icke namngivet land, en mormor som kallas för Häxan av byns invånare, och som är alkoholiserad och elak.

För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever. 

Agota Kristofs trilogi är en brutal, vacker och angelägen roman om vad krig och exil gör med människor. På ett avskalat och kristallklart språk rasar berättelsen fram över sidorna. (Wahlström & Widstrand)

----------------------------------------

Den stora skrivboken av Agota Kristof.

Fattigdom, slag och stryk, anpassning är tvillingpojkarnas lott. De skäms när de ser mormoderns arbetsbörda, de träder in i den i hennes ställe. Hon kallar dem horungar, de får nätt och jämnt mat och de kan inte tvätta sig. Deras kläder har hon sålt och deras mor har lämnat dem hos mormodern för att hon själv inte kan ta hand om dem. Det är tur att de är två. Hur skulle de annars överleva?

Pojkarna övar sig i att överleva, göra rätt för sig, ta för sig och lära sig skriva. De använder den stora skrivboken för sina skrivövningar som innehåller små uppsatser om livet, de rättar varandra med ordboken de fått med sig. De är intelligenta små pojkar. De har en rättskänsla men där finns också mycket annat, som t ex hämnd och utnyttjande. De använder våldet som en väg att skydda sig. De använder också våldet för att härda sig själva. Hur ska de annars stå ut?

Den stora skrivboken innehåller berättelser om kriget och exilen, hur det är att leva som ung i en mycket utsatt situation. Där mor och far inte finns i närheten, där barnen ska klara sig själva. Det gör de, men de utnyttjas också svårt av vuxna människor omkring. Mor och far ses här inte som omsorg, barnen väljer tydligt bort sina föräldrar. Inte heller mormor ses som omsorg, även om de där har tak över huvudet. Anpassning, utnyttjande av situationen i varje enskild stund är det som gör skillnad, det som gör att de överlever dagen.

Den stora skrivboken innehåller korta kapitel ur barnens perspektiv som skär, skrämmer och fasar.

Ja, krig är verkligen fasa. Om du inte anpassar dig - lär dig hur situationen passar dig bäst - lär du inte överleva, säger berättelsen ur pojkarnas perspektiv.

En kvarvarande fråga är; kan tvillingarna klara sig var för sig?

Härnäst kommer Beviset - den andra delen i trilogin i Agota Kristofs roman om krig och exil.

A..



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...