tisdag 26 mars 2019

Beviset - Agota Kristof


Claus och Lucas är tvillingar, sådana som liksom sitter ihop. De har följts åt länge, men är nu åtskilda. Claus har rymt, lämnat landet, och ensam kvar är Lucas. Det vet inget om varandra, nu när de är åtskilda.

Inledningsvis hade Lucas väldigt svårt att fortsätta sitt liv. Han glömde att leva. Försjönk i tystnaden.

Så småningom lärde han sig ändå. Han hittar någon eller något att bry sig om. Han försörjer och ömmar för prästen, för Clara, för Victor med bokhandeln och för Peter (partisekreteraren) som är homosexuell. Han månar också om Yasmine och hennes son Mathias (vars far är Yasmines far). Han visar känslor, kärleksfulla känslor men också aggressivitet. Han tar till våld där han tycker att det krävs.

En av hans viktiga livlinor är att han skriver i den stora skrivboken, som vid det här laget är många böcker. De är till för att hans bror så småningom ska kunna läsa dem. Han läser och skriver, utvecklas.

Lucas berättar om det som händer honom, men också om det som händer runt omkring honom. Ja, med människor han möter. Han är intresserad och omtänksam. Lyfter andra och gör mer än man kunde tänka sig från början. Flera av berättelserna rör människor som har förlorat anhöriga på ett fasansfullt sätt i kriget; Clara som förlorade sin make och den sömnlöse mannen som förlorade sin hustru. Kriget, förlusterna och livet är förfärligt. Det finns ändå rätt många människor runt omkring Lucas, han är social trots att han ur något perspektiv verkar vara en särling.

Hur ser personerna ut? Kan vi följa dem? Beskrivs de så vi ser dem framför oss? Kan vi se staden? Har den rest sig ur fattigdomen? Eller håller fattigdomen, rädslan och mörkret den lilla staden i sitt grepp?

Det finns rädsla, längtan och sorg i berättelsen. Människor älskar, längtar efter kärlek och hämnd. Där finns mycket ond bråd död, men också väldigt mycket liv och överlevnad. Det går att leva trots all sorg. Ja, inte för alla. Till slut är måttet rågat, och kanske mer därtill.

Beviset - del två i trilogin - har längre kapitel än Den stora skrivboken. Är det Lucas som skriver till Claus för att tydligare berätta om det som händer honom?

Eller vem är det som skriver för vem? Har Lucas och Claus ens någonsin funnits? Var är de nu? Beviset, vad säger beviset?

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...