torsdag 28 mars 2019

Ballonger mot himlen - Lena Forsaeus & Mia Nilsson


Ballonger mot himlen
Lena Forsaeus & Mia Nilsson
Idus förlag
Barn 6-9 år.

Det finns böcker som bubblar av skratt och det finns böcker som talar om allvarliga frågor. Ballonger mot himlen är av den senare sorten.

Nils har en syster som heter Majken. Hon är sjuk och berättelsen handlar om Nils och hans familj från att Majken är med och är sjuk, fram till hon har dött och har begravts.

Nils är ledsen och hans mamma & pappa också. De försöker göra livet så bra som möjlighet ändå. De pratar massor, förklarar. De gör saker tillsammans. De hjälps åt. Berättelsen är svår, men ändå väldigt fin. Ja, och väldigt viktig.

I berättelsen finns många delar som ju händer när någon blir sjuk. Man behöver se efter och ta hand om varandra, både under tiden och när det blir ett annat läge. Mamma och pappa är ledsna, riktigt ledsna, men de hjälps åt - både med varandra och med Nils. De har alla sina liv kvar, som ändå ska gå vidare - fast de har förlorat Majken. Hur gör man det, när man är så ledsen?

Så här kan det verkligen vara i livet. Någon blir sjuk och då kan en bok vara bra att läsa, kanske för att förklara det som har hänt någon annan när det hänt något liknande för en själv eller en kompis.

Det här är en viktig och fin bok - en liten kapitelbok med fina illustrationer och tankeväckande frågor. Den kan hjälpa när man behöver berätta om något svårt eller tillsammans försöka förstå.

A.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...