torsdag 14 februari 2019

Legenden om Sally Jones - Jakob Wegelius

Jakob Wegelius roman Legenden om Sally Jones (2008 - Bonnier Carlsen) är en fantastisk äventyrsberättelse i serieform. Den är ganska lång, men lättläst och fin. Den är ålderskategoriserad av förlaget till 9-12 år, men kan förstås läsas av alla oss som är äldre. Ja, kanske också av yngre läsare, med en vuxen ledsagare genom text, bild och handling.

Det är en tecknad roman för alla som lockas av äventyret i serieform! Legenden om Sally Jones är en spännande berättelse om längtan, hopp och grymma svek. Den är också en berättelse om överlevnad, handlingskraft och kärlek. Det är en berättelse som har många bottnar, där figurerna - eller mest huvudpersonen - befinner på en resa som innehåller väldigt mycket.

Historien börjar djupt inne i den afrikanska skogen, där tjuvjägare tar en gorillaunge till fånga. Hon får namnet Sally Jones och smugglas till Europa på ett fartyg. I Istanbul säljs hon till den mystiska Frau Schultz, som lär upp henne till en mästerlig tjuv som kan klättra på fasader och försvinna obemärkt. Frau Schultz är en bedragare som gynnar sig själv. Man kan undra om hon får sitt straff till slut. Man kan också undrar hur eller om Sally Jones tid med henne ger henne kunskaper som hon kan använda sen. Ja, visst kan hon det, för Sally Jones är en ytterst kompetent gorilla som verkligen kan ta vara på sig, nästan oavsett vad som händer. Tur är väl det. Hon behöver verkligen den kompetensen.


Märkliga öden för Sally Jones ut på världshaven och runt om i världen. Hon träffar olika personer, ibland går det bra och ibland är det riktigt ruskigt. Kärlek och vänskap finns med i berättelsen, men det konstrar ändå till sig över tid när andra involveras i livet och i händelserna. Det gäller att hela tiden vara uppmärksam.

Tillfälligheter och ondska spelar roll för Sally Jones liv, men hon är en riktig fena på att lära sig nyttig kunskap. Det för henne långt, ja, räddar hennes liv och tar henne framåt. Det händer hela tiden saker i berättelsen. Hon längtar efter de sina, men möter motgång men också framgång, under sin resa efter ett bättre liv. Hon möter kärleken, men tvingas avstå. Hon möter de sina, men väljer bort. Varför, kan man undra, jo, för att vänskapen till en särskild vän slår allt för Sally Jones.

Berättelsen och illustrationerna bör kunna tilltala både barn och vuxna, inte bara kategorin 9-12 år. Det är en spännande berättelse med väldigt många förvecklingar. Bilderna är fantastiska, detaljerade och spännande. Sally Jones har det inte lätt, men hon tar sig framåt på ett konstruktivt sätt även om hon till och från drabbas av mycket starka problem efter vägen. Ja, det är ju så livet är, eller hur? Ruskigt svårt ibland och fantastiskt fint ibland.

Så är det också för Sally Jones. Historien slutar fint, där hon gör ett viktigt val för sig själv.

Historien börjar i hennes "hemma". Det sker ett dramatiskt uppbrott från "hemma", där hon kidnappas under brutala former. Hon hamnar i ett stort antal äventyr, där hon hanterar läget så gott det är möjligt. Så småningom återkommer hon till sitt hemma, men kanske är det inte just där hon vill vara. Hon kommer till insikt om var hon vill vara. Också det en återkomst, med ett harmoniserat läge som följd, ja. Hennes mål med resan blir att komma "hem" - till något som är trygghet, till någon hon tycker om. Historien slutar lyckligt. Så ja, hem, uppbrott, äventyr och hemkomst, finns i berättelsen.

Vem berättar historien? Ja, Legenden om Sally Jones berättas av en utomstående person. Någon berättar om något som säkert någon annan berättat förr. Som en legend. Igen och igen, som om den är sann, men man ändå inte kan veta om den är riktigt sann. 

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...