måndag 18 februari 2019

Där rinner en älv genom Saivomuotka by - Pia Mariana Raattamaa Visén


Pia Mariana Raattamaa Visén är född 1962 i Muodoslompolo, Tornedalen, men bor nu i Hälsingland.

Hon är lärare och disputerade 2015 på en avhandling i språkdidaktik. Där rinner en älv genom Saivomuotka by är hennes debutroman.

Vi läser hennes bok i en av våra bokcirklar just nu. Jag hoppas att fler cirklar i bokhandeln (och på andra platser) vill läsa den. Den förtjänar onekligen läsning. Den är ett historiedokument. En släkthistoria med rötter i norr, en historia om ett Sverige i utveckling och en känsla av att de senaste 50 åren har gått rysligt fort. Gick det långsammare förr?

Här finns älven och norr, här finns snön och kylan, buset bland ungarna som ändå måste arbeta i tidig ålder. Här finns fattigdom, mängder av barn i familjen, kärlek, tron på rätt, ihärdigheten, psykisk ohälsa och mentalvården, hur vi såg på människor som var sjuka, begravning av nära som man inte når. Här finns finnar och svenskar och krig, samer och renar, ett språk som måste talas och ett annat inte, akkjor och kaffeost, stret i mängd, vägbyggen, vandringarna, timrets väg genom skogen, och här finns minnen som man inte vill ha fast man aldrig någonsin slipper. Här finns också en väldigt massa kärlek, särskilt den mellan Maija och Israel. De har ett stretsamt liv, men ja, visst finns en himla massa kärlek här.

Och här finns plötsligt också vägarna, flygplanen, fackföreningsrörelsen & strejkerna, miljonprogram och moderniteter som var helt omöjligt att föreställa sig när 1895 var året som räknats in vid älven. Ja, så fort de senaste 50 åren gått, så otroligt mycket som har hänt och så spridda människorna blir. Vart tar rötterna vägen, tro?

Den här boken är riktigt, riktigt fin. Ja, den rekommenderas mycket starkt!

A..








Vi samarbetar med Sensus studieförbund
i våra arrangemang i bokhandeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...