måndag 14 januari 2019

Little fires everyehere - Celeste Ng


Little fires everywhere (Små eldar överallt) - Celeste Ng - berättar om livet i en stad i USA, där några har det innerligt väl förspänt och andra inte. Den berättar om skillnader, möjligheter och om livet som inte är nådigt heller mot de som har gott om pengar. De möter livet ur andra perspektiv, där pengar inte förändrar läget.

Livet är en utmaning oavsett hur vi har klivit in i det. Det är människorna och händelserna som gör skillnad, ja,  och hur vi förmår hantera dessa genom livet.
Det här är en roman om kärlek, om kärlek till människor och om kärlek till den vackra, innerliga konsten. Det är också en roman om människor och om relationer. Om att det bästa livet inte nödvändigtvis tillfaller den som är rikast.
Det är också en roman om vilka vi är, om hur vi blir och vad vi förtränger. Eller låter flöda, när vi ser vad som är viktigt. 
Det är som om varje människa rymmer mängder av små lögner, kanske inte avsiktligt, men ändå mängder av lögner. Är det så?

Består vi alla kanske av lögner som kanske i första hand består av mer eller mindre medvetna förtiganden, men sett ur någon annans perspektiv är en regelrätt lögn.

Kanske för att den tycker att den har rätt att ta del av sanningen, helheten, för att den berör just hen. Den vill kanske se, förstå, värdera sanningen, fast det inte är den som hade att fatta beslutet kring förloppet när det skedde. Då - det som var beroende av andras handlingar, som en förälders uppmuntrande ord och handling, eller deras vägran att förstå det som skett.
Är det så att våra liv hela tiden formas av det vi har med oss, genom t ex vårt dna och vår miljö. Eller drivs vi helt själva av vår egen vilja och kraft?

Nja. Visst är vi formade av alltet som drabbar oss, tänker jag, efter att nyligen ha läst t ex Förlåten (Agnes Lidbeck), Syskonen (Tessa Hadley), Arv och miljö (Vigdis Hjorth) eller Totalskada (Helena von Zweigbergk).

Vi präglas av det vi har med oss från grunden och det vi utsätts för under resans gång. Vi präglas av alla händelser, alla val och det vi möter, vare sig vi vill eller inte är vi med i skeendet.
Vi präglas och anpassar oss. Jamsar med, förlikar oss eller revolterar. Det gör oss till de människor vi är, så lika varandra men ändå så otroligt olika. 
Det är svårt att vara människa, att göra rätt. Ja, det kan vara bra att stanna till, kanske t o m att börja om från början någon gång ibland.
Små eldar överallt kommer på svenska i början av mars 2019, då utgiven av Albert Bonniers förlag. Just nu har vi boken på engelska i bokhandeln.

Välkommen!

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...