torsdag 4 oktober 2018

Tessa Hadley - Syskonen


Syskonen
Tessa Hadley
2018
Wahlström & Widstrand

Ja, se dessa fantastiska bokcirklar! Det är så ljuvligt att lyssna till - och delta i - samtalet om böckerna som har lästs och begrundats. Igår träffades bokcirkelfolket som läst Syskonen för ett samtal om boken. Någon var lyrisk, någon hade inte riktigt hunnit i mål, någon hade lånat ut sin bok till en annan person som inte alls hängde med i svängarna - ja, det händer saker här. I bokhandeln serverades kaffe och vetelängd till det inspirerande samtalet.

Tessa Hadley kan sin miljö. Hon kan beskriva miljön och människorna så att man ser dem framför sig. Beskrivningarna är detaljrika. Det ger möjligheten att se bilderna framför sig. Någon i vår grupp är alldeles såld på dessa beskrivningar. En annan tycker att de tar överhanden av berättelsen, att de är för mycket. Det händer inga stora katastrofer i boken, det är en relativt samlad syskonskara, men de har uppenbart olika egenskaper som kommer till uttryck på olika sätt. Det är också helt uppenbart att den kommer till sin rätt när vi läser lagom långsamt och eftertänksamt och fångar de små berättelserna allteftersom. Delarna spelar roll för helheten, även om de ibland inte är helt tydligt om vad de säger. Vi är, i gruppen, inte överens om vem som är far till det yngsta barnet. Det finns uppenbart anledning till tolkning där. Var det så författaren tänkte?

Vi talade också om användandet av svåra ord. I boken finns några ord som inte är av de vanliga eller lättare slaget. Vi diskuterar huruvida det är författaren som använt sådana ord eller om det är översättaren - ja, vi åstadkom förstås inget svar eftersom vi inte kan veta, men tänker att vi störs av ord som inte är rätt beskrivande, alltför onödigt svåra - alltså som inte tillhör ett relativt vanligt nyttjande i samhället. Som tur är var orden - de obegripliga - inte så många till antalet, så vi kunde förlika oss med bristen.

Sammantaget gillades boken. Den var relativt lugn, utan stora åthävor, men innehöll en del svängningar som man gladdes, svor, förundrades eller log lite snett över. Ja, det är inte lätt att vara människa - ibland går det helt enkelt fel. Ibland går det fel bara för att någon annan inte har förstånd att förstå vad som är rätt. Syskonskap är också något som är lätt för några och svårare för andra. Men, det är ju så det är. Även i de fantastiska böckernas värld.

Syskonen av Tessa Hadley rekommenderas för läsning. Ja, vi har boken i bokhandeln! Kom gärna in och tala med bokhandlerskan om boken när den är läst.

Tack, för fantastisk läsning. Tack, för ett fint samtal. Tack, för fikat. Tack, för nytt val av bok att läsa. Vi - just denna grupp - ses i slutet av oktober igen. Då är det Elisabet Nemert och Blå längtan som ligger på samtalsbordet.

Vi har en cirkelplats ledig i denna grupp - vill du vara med? Titta i sådant fall in i bokhandeln och berätta att du vill vara med i vår bokcirkel!

A..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...