tisdag 9 oktober 2018

Elisabet Nemert - Blå längtan


Elisabet Nemert
Blå längtan
Forum förlag
2018

Bokhandlerskan fångades av berättelsen om människoöden, skrock och rädsla, kvinnlig omskärelse, särskilda förmågor och det stora mått av kärlek som ryms i Elisabet Nemerts nya bok Blå längtan. Den innehåller många riktningar, mycket information om historiska händelser och mängder av tillfälligheter som för människor samman.

Ja, för visst är det tillfälligheterna som för oss i olika riktningar i livet.  Eller är det meningen, är det en högre makt som styr oss? Oavsett vad, så är det förstås våra möten och förhållningssätt som skapar våra liv. Vad vi och våra relationer tillsammans klarar av präglas också av våra inre egenskaper. Vad vi har fått med oss i vår fostran och i våra inre egenskaper.

Elisabet Nemert beskriver historiska händelser i boken. De vävs in i de skeenden som händer, som spelar roll för bokens handling. Krig, fattigdom, skrock, människors väl, känslor och livsavgörande val driver utvecklingen framåt. Fiktionen frodas, ja, men också de historiska berättelserna över tid.

Ja, den handlar om maskrosbarnen Pia och Naomi, och deras familjer, även om handlingen i stort driver mer åt Naomis håll. Det går bra för Pia och Naomi. De får fina livslotter under resans gång. Historien upprepar förstås sig i boken, alltså Pia och Naomi möter nya människor med  liknande utsatthet. De ser. De känner. De gör skillnad. Man ser hjulet snurra ännu ett varv och visst kan vi göra skillnad på ett konstruktivt sätt när vi ser hur andra människor har det. Det är fint att se att människor inte lämnas därhän, utan att de fångas av människor som bryr sig om. Ja, att se ett barn - eller vilken människa som helst - gör onekligen skillnad, det ska gudarna veta.

Sakfrågor att begrunda är många i boken. Diskriminering. Rasism. Tillhörighet. Okunskap om kroppen och om historiskt skrock och skräck. Vi möter också kvinnlig omskärelse och dess fasa. Funktionshindrade barn och deras livsöden. Läkarnas etiska dilemman. Livets möjligheter. Utsattheten. Våra egna val. Tillfälligheternas kraft. Kärleken. Vår allas historia som vi bär med oss, som ibland är nära, nära och ibland väldigt långt bort.

Bokhandlerskan fick justera sina anletsdrag och torka en tår eller två emellanåt, allteftersom läsningen fortskred. Känslorna som uppkom i läsningen påverkade dagen.

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje har boken. Vi läser den också i en av bokhandelns bokcirklar. Det ska bli intressant att tala om denna läsning.

Jag läser gärna Elisabet Nemert igen.

Jag har nyligen läst Sara Stridsberg, Gunilla Linn Persson och nu Elisabet Nemert - ja, de har alla helt olika berättelser och bär helt olika språk - gemensamt för dem är att de definitivt är läsvärda. Ja, verkligen rekommenderbara.

Tack, för att ni skriver, ni fantastiska författare! Vad vore vi utan er?

A..

ps... följ oss gärna på facebook!



1 kommentar:

  1. I går pratade de om just den här boken på Go’kväll och nämnde den som en lämplig cirkelbok.Du ligger som alltid före. Gunnel

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...