tisdag 23 oktober 2018

Augustpriset 2018 - nominerade till Årets svenska fackbok

De 18 titlar som nominerats till årets Augustpris tillkännagavs den 22 oktober 2018 på Södra teatern i Stockholm.

Det prestigefyllda Augustpriset delas 2018 ut för trettionde gången. Priset är en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor vardera i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen. Här följer nomineringarna och juryernas motiveringar.

Nominerade till Årets svenska fackbok

Gubbas hage, Kerstin Ekman, Albert Bonniers förlag
När vi människor lär oss benämna det som lever runt omkring oss, blir vi då inte varsammare om dess överlevnad, och därmed vår? Kerstin Ekman beskriver saknad, längtan, strävan och skönhet som få. Konkret poesi i en lika lustfylld som lärd landskapsvandring.

Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris, Martin Gelin & Karin Pettersson, Natur & Kultur
Internets utveckling från ”världens och tankens befriare” till dess ”onda genius”. Bit för bit lägger författarna ut pusslet och åskådliggör en svåröverskådlig värld. Världens mäktigaste företagsledare, är de naiva eller bara giriga? Eller både och? Medborgarnas motkraft, i form av politik och gemensam lagstiftning, har en svår balansgång framför sig.

Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg, Jens Liljestrand, Albert Bonniers förlag
Vilhelm Moberg har delvis försvunnit bakom sina verk. I Jens Liljestrands storverk mejslas han fram som en motsägelsefull människa och fredlös författare med hittills okända sidor. En man på tvärs med det mesta och de flesta, trots all yttre framgång. Jens Liljestrand ger dessutom nya ingångar till läsning av hans viktigare verk.

Svälten. Hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro, Albert Bonniers förlag
En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867-69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?

Mammorna, Alexandra Pascalidou, Bokförlaget Atlas
Omskakande skildring från en värld de flesta av oss bara läser om i tidningsrubrikerna. Ett 20-tal röster talar direkt till oss, bara med en lätt handpåläggning av författaren. Dessa mammor talar enträget om ett liv, en kamp, på andra sidan den växande klyftan, i förorten. De kämpar för barnen, mot den allestädes närvarande kriminaliteten, och därmed för vårt gemensamma samhälle.

Lars Tunbjörk. Retrospektiv, Lars Tunbjörk, Maud Nycander, Göran Odbratt & Kathy Ryan, Bokförlaget Max Ström
Ömsint berättelse om människan och hennes boningar i blixtbelysning. En stark läsupplevelse, där bilderna blir till noveller om ett fransat folkhem. Lars Tunbjörk själv står aldrig utanför, han är en del av sin berättelse, med humor och värme, helt utan cynism. En introduktion till Tunbjörks alltför tidigt avslutade konstnärskap.

Informationen är hämtad från Augustpriset.se (20181023)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...