söndag 16 september 2018

Syskonen - Tessa Hadley


Tessa Hadley
Syskonen (The Past)
2018
Wahlström & Widstrand

Tessa Hadley har skrivit sex kritikerrosade romaner och tre novellsamlingar. Hon bor i London och undervisar i kreativt skrivande vid universitetet i Bath. Hon skriver också litteraturkritik i The Guardian. Syskonen är Tessa Hadleys första roman på svenska.

Vi läser Syskonen i två av bokhandelns bokcirklar just nu. Boken handlar om en skara syskon, som samlas i sitt barndomshem. De ska tillbringa tre veckor tillsammans och enas om vad de ska göra med huset. Den handlar som familjens historia och deras relationer, om människorna i familjerna och om de som rör sig i deras närhet. Hur är vi, vad älskar vi, vem ser vi efter och varför? Syskonen Alice, Harriet eller Hettie, Fran och Roland. Alice har med sig Kasim till huset. Kasim är Alice före detta mans son. Roland är gift med Pilar. Rolands dotter Molly är med på resan. Frans barn Arthur och Ivy likaså.

Syskon och relationer är, eller kan vara, invecklade historier. Vad vi, var och en bedömer som invecklade historier torde vara olika beroende av vad vi har med oss i vårt bagage eller hur vi själva är.

Är detta komplicerade relationer eller är de helt vardagliga - får vara upp till var och en att bedöma. Jag tänker, nästan som vanligt, att böcker ska läsas i lugn och reflekterande takt för att känna och se karaktärerna i boken.

Vad är det för skillnad när syskon är små och när de är stora? Hur präglas våra liv av det vi har med oss från vår barndom? Boken är skriven med Nutid - Dåtid - Nutid som ram. Barndomen händelser förklarar en del av vuxenspårens ageranden, eller hur?

Crister Enander har läst en bok som berör, noterar vi när vi läser recensionen i Norrtelje tidning.

Cirkelfolket  kommer att tala om boken i våra bokcirklar alldeles inom kort. Då återstår att höra vad våra läsare tycker. Vill du läsa, så finns boken i vår bokhandel.

A..

Norrtelje tidning



Information om bokhandelns historia hittar du här...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...