fredag 21 september 2018

Omgiven av idioter av Thomas Erikson

Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå
Thomas Erikson.

Hur är det att vara en röd, gul, grön eller blå människa? Vad innebär det, egentligen? Och hur ska jag förhålla mig till andra, som kanske rent av är av annan färg? Kan man tycka om en sådan? Kan man ens förstå en sådan?

Ja, visst har vi märkt att vi alla är olika. Vi är olika utanpå, men också inuti. Vi känner, tycker och reagerar olika. Vi lär olika, tar olika saker på olika allvar och reagerar helt olika på saker som sägs, görs eller visas. Ibland är det helt omöjligt att förstå hur någon kan säga eller göra si eller så, eller bara sopa undan som om ingenting har hänt. Någon reagerar helt annorlunda och den andra bara stirrar på personen och undrar varför, vad som egentligen hände.

Ja, i den här boken får vi en hel del förklaringar. Vi är helt enkelt olika. Vi bär på olika egenskaper, gillar olika och förmår olika. Någon är fantastisk på vissa uppgifter och andra är helt rudis på just det, men fantastisk på något helt annat. Man baxnar ibland, eller hur?

Boken är högst intressant, på gränsen till rolig (säger jag som inte tycker att humor är kul). För mig känns det ändå som om detta är viktigt att vi tar på allvar, ser att andra är olika än oss själva ur olika perspektiv. Att det är viktigt att se och förstå hur andra är - av hänsyn till oss själva och till varandras väl.

Ja, att läsa boken, tycker vi är en god rekommendation. Vi har den i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Förstås.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...