måndag 10 september 2018

Konsten att göra skillnad av Stefan Einhorn

https://www.stefaneinhorn.se/Stefan-EinhornStefan Einhorn
Konsten att göra skillnad
- en liten bok om vårt stora ansvar.

Stefan Einhorn är professor och ordförande vid Centrum för social hållbarhet på Karolinska institutet. Han är också överläkare vid Radiumhemmet. Einhorn har skrivit en rad uppmärksammade böcker, som t ex Konsten att vara snäll, romanen Änglarnas svar och Pappan som är en skönlitterär lek där fakta blandas med fiktion.

Stefan Einhorn är också en flitigt anlitad föreläsare och har varit vinterpratare 2009. Kanske har han varit det fler gånger - det skulle inte förvåna eftersom han har konstruktiva saker att säga.

Vi kan alla bidra till en bättre värld, sägs det. Är det så? Ja, visst är det så. - Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket är mitt ansvar för utvecklingen? Det är frågor vi måste ställa oss, skriver Stefan Einhorn i sin angelägna bok Konsten att göra skillnad – En liten bok om vårt stora ansvar.

I boken skriver Einhorn om Stina Berge. Han skriver att hon startade med två tomma händer och har på några år fått en by att blomstra och gett många av dess invånare ett bättre liv. Hon är ett exempel på en människa som gör skillnad. Vi kan alltså göra skillnad. Ja, och det är verkligen fantastiskt att det är så många som faktiskt gör. Bokhandlerskan har flera exempel på människor som gör skillnad. Kerstin Kiltoft (Grisslehamn) är en sådan. Eva Lundgren Stenbom (Norrköping) en annan. Och Karin Liungman (Älmsta). Ja, det finns fler, förstås. Och alla de människor som uppmuntrar deras göranden och som de har omkring sig.

All heder till alla människor som gör skillnad - och också till de människor inte motarbetar människor som vill göra skillnad. Man kan vara med, stå stilla och titta på och man kan vara mot bra initiativ. Det första är bäst, förstås. Det sista är rätt bedrövligt, tänker jag ofta.

Den här boken känns högst relevant att läsa. Vi har den i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Välkommen hit!

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...