söndag 5 augusti 2018

Tsarens dotter av Gill Paul

Tsarens dotter
Gill Paul.
2018
Louise Bäckelin förlag

Jag tycker att det är roligt att det finns förlag som utmärker sig. Ja, det finns många fantastiska förlag och det finns många fantastiska böcker. Jag tänker att jag flera gånger har sagt att jag tycker att Louise Bäckelin förlag har fina böcker, att jag läst flera som fallit väl i smaken. Här kom en till.

Tsarens dotter innehåller två tidsperioder, som vävs samman i kärlek, sorg, livsöden och historiska händelser. En av tidigt 1900-tal där tsarfamiljen Romanovs, tsarens dotter Tatiana och officeren Dmitri har en stor del av handlingen. Och en där Kitty, i vår tid, drabbas av svårigheter i sin relation och får ett testamente och andra handlingar som för henne samman med de som levt i den tidigare tidsperioden. Boken innehåller många livsöden, krig, våld, människors försök att leva sina liv trots svårigheterna som drabbar dem men också en mycket stor mängd kärlek.

Boken väcker många känslor och många frågor. Hur är det att vara tsar och hertiginna, att födas till detta och att sedan hamna i onåd med de styrande i samhället? Hur är det att förälska sig helt i en annan människa och inte kunna stödja, hjälpa och lösa situationerna som uppkommer? Hur är det att aldrig tappa hoppet, eller att faktiskt göra det? Hur är det att aldrig sluta älska, aldrig sluta hoppas? Hur länge kan man leva med hoppet kvar? Hur är det att inte kunna få förlåtelse för det man har gjort, hur gärna man än velat ha det ogjort eller att man inte kunde göra på annat sätt?

Boken ger en inblick i historien. Det är en roman, en fiktion, men har ändå historisk koppling. Den för oss till Ryssland, till Lenin, till ond, bråd död och den för oss till andra världskriget. Den för oss till Tyskland, Prag och USA. Ja, det för oss till många händelser både i historisk tid och nu i närtid.

Det finns många små berättelser om relationer i Tsarens dotter, om hur människor tänker på varandra, ser på andra eller förmår själva. Vi är så olika, trångsynta, vidsynta, kärleksfyllda eller med en avsaknad av förmågan att förlåta. Vi alla bär olika förutsättningar och egenskaper, så också i romanernas värld. Så också i denna.

Tsarens dotter är en läsvärd bok. Den för mig till olika ämnen, till olika tidsperioder och olika sinnestillstånd.

En fin bok - som vi ska tala om i en av våra bokcirklar under den kommande veckan. Det ser jag fram emot!

A..

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...