tisdag 21 augusti 2018

Swing Time av Zadie SmithSwing time
Zadie Smith
2017
Isbn 9 789 100 177492
Albert Bonniers förlag

De två flickorna växer upp tillsammans i norra London och älskar dans. Den ena har talang, den andra har idéer, drömmen om framgång lever för dem båda. Men när deras vägar korsas igen i vuxen ålder har tiden förändrat dem.

Med Swing time har Zadie Smith skrivit en stor och oemotståndlig samtidsroman; en globaliserad berättelse om dans och rasism, vänskap och rotlöshet.

Swing time är Fred Astairs film. Där det dansas så det står härliga till.

I Swing time möter vi Tracey och hennes vän. Ja, utgångspunkte är vännen, som jag inte har något namn på. Antingen finns det inte i boken, eller också har jag helt missat det. Hur det nu kan gå till.

De båda är vänner i  barndomens tid. Deras föräldrar har olika bakgrund och hör inte ihop, men det gör barnen. De följs åt, hör ihop. Skiljs åt, men hör ihop. Hur förändras människor över tid och kan de hitta ihop igen? Kan de hitta ihop trots att människor i ens omgivning nog gärna ser att de inte hittar ihop?

Vi möter också Aimee som spelar stor roll för berättelsen.

Zadie Smith berör frågan om lojaliteter mellan vänner. Avundsjuka och lojaliteter. Hon berör frågan om killarnas utforskande av tjejerna. Och hon berör frågan om mammornas förhållande till barnen och till sig själva. Ja, hon berör förstås väldigt mycket mer, men mammorna tar onekligen plats i berättelsen. Åtminstonen inledningsvis i berättelsen. Ja, mammor är viktiga. De präglar. Ja, det gör förstås pappor också.

Vänskap och lojalitet är spännande frågor som berör oss olika. De berör oss olika eftersom vi är olika som individer. Vi bär olika personligheter och har olika egenskaper. Ibland är de alldeles begripliga och ibland inte alls.

Musik och dans är viktiga frågor. Kulturen påverkar oss, men också miljön. Musik och dans kanske inkluderar klubbesök, vilka också många gånger inkluderar droger av olika mått. Ja, alkohol är också en drog, men här läser vi om tyngre droger än så. Inte så att det sänker berättelsen, men det finns där, tydligt. Både alkoholen och drogerna.

Ja, Swing time innehåller mycket mer än vänner, mammor, vänskap, lojalitet och droger. Den innehåller många vändningar, många olika relationer och tankar - den innehåller livet, som det ter sig just där, just då, för de som här rör sig mellan sidorna.

Swing time säljs just nu i storpocketformatet. Jag måste säga att det formatet, läsmässigt, är ett mycket bra format. Lättburet och inte så småttigt i teckensnittet - lätt, lagom och bra, helt enkelt. Bättre för läsningen än pocket, om jag får säga så.

Vi har boken i en bokcirkel i bokhandeln, så vi kommer att tala om den inom kort. Det blir intressant att höra vad bokcirkelfolket tycker och tänker om Swing time!

Vill du läsa boken, så finns den i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

A..


SVT.
DN.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...