söndag 12 augusti 2018

Jag stannar till slutet av Fatemeh Khavari & Anne Hellquist

Jag stannar till slutet 
Fatemeh Khavari 
Anne Hellquist
2018
Isbn 978 91 1 308696 5
Norstedts förlag

Hösten 2015 kom över 20 000 unga afghaner till Sverige. 

2017 var året då många av dem fick besked om att de inte fick stanna i landet. Då var Fatemeh Khavari 17 år. Där och då blev hon ledare för tusentals ungdomar. De startade organisationen Ung i Sverige för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Fatemeh Khavari tillhör en av de människor som mest utsatta i världen. Hon är tjej. Hon är från Afghanistan. Hon är född på flykt. Hon är muslim. Hon bär hijab. Hon är hazar. Trots detta vägrar hon låta dessa grundförutsättningar hindra henne. 

 Det här är en berättelse om vad ett liv på flykt gör med en människa. Om att bygga en folkrörelse av samhällets mest utsatta. Om kamp och organisering för att äntligen få stanna upp någonstans och börja leva, inte bara överleva. Fatemeh Khavari berättar själv om kampen, från de första ensamma dagarna på Mynttorget i slutet av sommaren 2017, fram till det egna 18-årsfirandet i ett Sverige som kallar hem sin ambassadspersonal från Afghanistan samtidigt som utvisningarna fortsätter. Vi får också följa Fatemeh Khavaris eget liv och de avgörande händelser som format henne till den orädda 18-åring hon är idag.

Bokhandlerskan har läst Jag stannar till slutet av Fatemeh Khavari & Anne Hellquist. Fatemeh Khavari har berättat och Anne Hellquist har skrivit. Jag noterar att Annes namn nästan inte syns, trots att det bör ha varit en avsevärd uppgift att skriva boken. Hedras ska den som hedras ska. Jag saknar Anne Hellquists namn i större skrift. Den känslan får jag också genom boken. Fatemeh har ju inte gjort Ung i Sverige själv, även om hon är en tydlig frontfigur. Var är de övriga? Vilka är de? Boken handlar om Fatemeh Khavari, ja, men inget görs ensamt och Ung i Sverige består av fler. Det känns som en brist i boken, även om det inte ska förringa de insatser som Fatemeh Khavari har gjort.

Fatemeh Khavari har gjort en fantastisk resa under en kort tid. 2015 - 2018 är nästan ingen tid alls, för att åstadkomma stora förändringar av politiska beslut. Det är fantastiskt och beundransvärt. Hon ger, i boken, uttryck för en styrka och ett självförtroende som gör att jag tror att vi får se betydligt mer av henne i framtiden. Jag gissar att hon kommer att engagera sig i någon eller några organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i framtiden och att hon kommer att vara framgångsrik där. Hon verkar ha det driv och den glädje som erfordras för detta.

Fatemeh Khavari tilldelades Martin Luther King-priset 2018Juryns motivering lyder: ”Som talesperson för Ung i Sverige har Fatemeh Khavari genomfört ickevåldslig kamp med dialog och rättvisa som riktmärke och visat på styrkan i att möta hat med kärlek. Genom en sittstrejk som började på Mynttorget i Stockholm mobiliserade Ung i Sverige och Fatemeh unga ensamkommande i kampen att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Fatemeh har med sitt ledarskap lyckats hålla samman en snabbt växande rörelse. Trots hat står hon upp för dem som behöver det mest, de som tidigare inte haft någon röst – i sann Martin Luther King-anda.”

Tidigare pristagare till Martin Luther King-priset har bland annat varit Martin Schibbye (2017), Malena Ernman (2016) och Anna Liebitis (2015). Bakom priset står Sveriges Kristna Råd, Equmeniakyrkan och Kristna fredsrörelsen.

Det är förundrande att hon behöver stå ut med en enda droppe hat. Den delen av vårt samhälle är bara att beklaga.

Läs gärna boken. Gör som hon. Se att ickevåld går att använda som en framgångsrik väg.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...