söndag 26 augusti 2018

Idag vill vi tacka Mats Erasmie...

Idag vill vi tacka Mats Erasmie för hans besök i vår lilla men stora bokhandel igår.

Mats Erasmie har skrivit romanen Dödskaravanen - om vilken han kunnigt och engagerat berättade i bokhandeln igår (25/8 2018).

Därutöver har han skrivit ett flertal faktaböcker inom området försäljning och marknadsföring, så han är en skrivande man. Dödskaravanen är hans romandebut - men där fakta i form av en stycke viktig historia spelar stor roll.

Mats Erasmie berättade några av bakgrundshistorierna till sin bok Dödskaravanen, om sin egen bakgrund och hur det kom sig att han skrev den. Han berättade om utvandrarna, visade gamla bilder från tiden när några av våra landsmän gjorde resan till Brasilien för mer än 100 år sedan och berättade om vedermödor, falsk marknadsföring och hur det kunde se ut där och då. Vi är många som inte hade en aning om svenskarnas utvandring till Brasilien - här får vi med oss ett stycke historia i romanens form. Vi gläds stort över detta och funderar vidare kring hur det gick för dessa människor, hur det kom sig att de/vi och andra gör som vi/de gör när vi färdas till främmande land med hopp om nya livsvillkor. En återkommande - avgörande - detalj är att vi ofta grottar oss samman med våra landsmän, som att vi behöver det gamla med oss, trots att vi lämnat för att bygga något nytt. Tryggheten, den gamla kunskapen och allt som hör detta till följer med vart vi än går, var vi än stannar. Det gäller oss och det gäller andra. Det syns förstås tydligt också i världens nuvarande flyktingströmmar.

Det är fantastiskt att lyssna till författarens berättelser, om faktaletandet, om tiden och engagemanget och allt som hör författarskapet och skrivandet till. Det är inte gjort i en handvändning att skriva en roman. Det kräver en hel del tid, idoghet och engagemang. Man - jag - blir oerhört glad över författarnas alla vedermödor, att de skriver och kommer i mål med denna viktiga uppgift.

Vad vore vi - läsare - utan alla dessa fantastiska författare?

Stort tack, Mats Erasmie, för ditt besök i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Tack också till, Hoi förlag, för ert engagemang med anledning av Erasmies besök hos oss. Förlagets engagemang gör skillnad.

Jag vill förstås också tacka alla åhörare för att ni kom till bokhandeln med intresse, frågor och läsarglädje. Utan er är vi ingenting.

Stort tack!

A..arrangemanget genomfördes tillsammans
med Sensus studieförbund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...