fredag 17 augusti 2018

Blå jungfrun - den hemlighetsfulla ön

Blå jungfrun : den hemlighetsfulla ön
Martin Borg och Ola Karlsson
Votum & Gullers Förlag
2016
Isbn 9789187283864

Boken om Blå jungfrun - den hemlighetsfulla ön - har skrivits/fotograferats av Martin Borg och Ola Karlsson.

Blå jungfrun är en fantastisk plats, mitt därute i Kalmarsund. Någonstans mellan Oskarshamn på fastlandet och Byxelkrok på Öland ligger hon, lite lagom otillgänglig, mitt i sundet. Hon går att nå från båda håll, det går turer dit under sommaren. Man kan gå iland, vandra runt och njuta av den förunderliga naturen. Den är hård, karg och otroligt vacker.

På ön finns tillsyningsmän, som lika gärna kan vara kvinnor, som ser till ön. Ja, åtminstone under sommartid. Jag tänker att där finns ett dass för alla besökare som når ön via turistbåtarna från Byxelkrok eller Oskarshamn, men att det för övrigt inte finns några bekvämlighetsfaciliteter. Kiosk, butik, café eller andra bekvämligheter får vi klara oss utan på Blå jungfrun. Det finns två naturhamnar. Bryggor får vi klara oss utan. Här finns natur och hav, inget annat är ljuvlig natur och ett nedsmutsat hav. Ja, Östersjön är ju inte ett av de friskaste vattnet som finns, eller hur?

Från Blå jungfrun finns fantastiska berättelser. Nu är det en av våra nationalparker. En vacker och viktig miljö att spara och vårda. Här har man brutit sten i historiens dagar. Stenbrytning skadar landskapet, förstås, men ibland kan något av såren läkas. Ja, inte de omåttliga, förstås.

Blå jungfrun - den hemlighetsfulla ön innehåller information om ön. Fakta. Den innehåller också en stor mängd vackra bilder, med tillhörande bildtexter som beskriver både känslan och fakta kring bilderna.

Boken innehåller text, men också fåglar. Ja, därtill natur, hav, klippor, granit, människor, skog, labyrinten och ett fantastiskt lugn. Den innehåller mer än sommarsol, för där finns också enkla spår i en nyfallna snön. Så fint, så fint. 

Boken är ljuvligt vacker. Den gör mig glad. Den gör mig varm i själen.

Detta är en vacker presentbok - kanske som en fin present till dig själv eller till en vän.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...