söndag 22 juli 2018

En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström

En piga bland pigor 
Ester Blenda Nordström
Bakhåll förlag
1914
Nyutgåva 2017
Isbn 978 91 7742 364 5

Ester Blenda Nordström var - 1914 - journalisten på SvD som utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Hon berättar i ett inifrånreportage hur pigorna hade det och hur det var att arbeta på en bondgård under tidigt 1900-tal.

Hon söker och får en plats på en gård. Hennes syfte är att skriva om gården, om arbetet och om sysslorna. Hur är det egentligen att vara piga? Ja, hon får sin plats, hon stretar och lär sig om hur det är. Och hon skriver av hjärtats lust.

Hon skriver om människorna, göromålen, gården, nöjena och smutsen. Hon skriver om dansen, slakten, maten och kaffekasken. Och hon skriver om gårdsfolket och barnen. Ja, hon skriver om det och dem hon möter.

Ester Blenda Nordströms bok En piga bland pigor är något av läsa, särskilt nu när Fatima Bremmers bok Ett jävla solsken - om Ester Blenda Nordström - varit så uppskattad.  Ester Blenda Nordström wallraffar, alltså skriver inifrån och lär sig hur det är att vara piga. Hon återger med färgsprakande och tydliga nyanser, beskriver situationerna och tillstånden mycket väl, återger människornas talspråk och berättar vidare med sitt eget genomarbetade språk. Det är en fröjd att läsa En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström.

Strax ska jag förstås också läsa Kåtornas folk - också den av Ester Blenda Nordström.

Med läsarglädje
hälsar 
bokhandlerskan 
från 
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje
och önskar er alla en fantastiskt fin dag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...