onsdag 25 april 2018

100 fantastiska fakta om historia

100 fantastiska fakta om historia
Tukan förlag
2018

En vacker liten historiebok för barn i ålderskategorin 9-12 år.

Historia är svårt, eller kanske är det bara roligt? Ja, ibland kan man läsa om historia i svåra och tunga böcker, där en massa årtal och händelser liksom läggs på hög. Den här boken innehåller korta beskrivningar av historiska händelser, ja, sådant som har hänt som vi en smula kan intressera oss för, förfasa oss över eller kanske ställa oss med en smula misstänksamhet emot. Du och jag tänker olika, förstås.

Exempel på fantastiska historier i boken är t ex att man gjorde det första pappret av bark, fiskenät och trasor - ca 100-talet e.kr, att romerska slavar och deras ägare bytte roller en gång om året - då var det presenter och god mat & dryck som också ingick i konceptet. Under 700-talet använde man järn från rymden för att jaga sälar i Arktis, alltså järn från meteoriter som föll ner från rymden. Dessutom finns ett uppslag om att det är möjligt att förändra världen om du har ett gäng kamrater som hänger på; brödrevolten 1917, Saltmarschen 1930 och marschen till Caracas 2002 är exempel på händelser där många människor tillsammans - med fredliga medel - har försökt att göra skillnad. Det är fint att läsa och känna till detta. I boken står också om den underjordiska järnvägen, som var ett nätverk av gömställen för slavar som rymde sina herrar i USA. (Den finns nu också en roman som heter Den underjordiska järnvägen - som nu är utkommen på pocket).

Den här barnboken - historieboken - gör mig glad. Detta är något för barnen, gärna förstås tillsammans med en förälder eller en mor-/farförälder. Det är ju förstås i samtalen man växer, när man kan få mer kött på benen om historierna och se om den vuxne har något mer att tillföra till samtalet och tanken.

Ja, det här är en finfin bok.

Rekommenderas, förstås.

Och ja, den finns i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

A..
https://bokbloggerskan.blogspot.se/2018/04/kan-man-bli-lycklig-i-ett-nytt-land.html
Föreläsning i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje
den 5 maj 2018 - kl 1400. Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...