fredag 2 mars 2018

Granitmannen av Sirpa Kähkönen

Granitmannen.
Sirpa Kähkönen.
Isbn 9789174619317.

Året är 1922. 
Den frigivne krigsfången Ilya och hans hustru Klara påbörjar sin 60 mil långa skidtur mot Sankt Petersburg (Petrograd). De är fyllda av ungdomlig entusiasm och idealism - de tror att den nya Sovjetstaten är ett Utopia. 

Bakom sig lämnar de sitt språk och sina finska namn. Men det är inget paradis som väntar dem, utan en bitter kamp för överlevnad i fattiga och eländiga boningar. De fryser och svälter och är illa sedda av ryssarna. Så småningom får de en grupp vänner med olika bakgrund och förmågor som delar deras idealism och kamp för överlevnad. Tillsammans utgör de en liten tät, sammansvetsad krets. Runt omkring dem börjar Stalins utrensningar, Petrograd blir till Leningrad. Människor tillfångatas och försvinner. Ilyas yngre bror är den enda som förmår se sanningen i vitögat han ger upp och återvänder till Finland. Slitningarna mellan Ilya och Klara blir allt svårare och tar död på kärleken och kanske också deras blinda idealism. 

Granitmannen är en fängslande historisk roman om det öde unga idealistiska finländare mötte i Stalins Sovjetunionen. 

Sirpa Kähkönen är en skicklig berättare och känd för sina initierade beskrivningar av kvinnors och barns utsatta situation i kristider. Sirpa Kähkönen (f. 1964) är en av Finlands främsta författare av skönlitteratur om historiska skeenden. 

Granitmannen var nominerad till både Finlandiapriset 2014 och Nordiska rådets pris 2016.

Granitmannen är det senaste valet i bokcirkeln i Roslagens bokhandel vid Lilla Torget i Norrtälje. Det känns som en oerhört fin bok att läsa, en fantastisk grupp att möta igen och vi ser fram emot ett fint samtal om boken vad tiden lider. Vi tackar stort för dagens bokvalsmöte och gruppens presentation.

Det är människorna som gör gruppen. Du. Jag. Vi.

Jag känner mig hedrad och nästan omåttligt glad att få möta alla dessa människor i butiken, ni som vill mötas och tala om fantastiska böcker i vår bokhandel.

Med innerlig glädje och tacksamhet.

A..
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...