måndag 26 februari 2018

Pastor Viveka och Glada änkan av Annette Haaland

Mysdeckare/humoristisk deckare
Pastor Viveka och Glada änkan 
Annette Haaland
Utgiven i januari 2018
Albert Bonniers förlag
(humoristisk deckare, mysdeckare)

Annette Haaland är lärare på Bromma folkhögskola i ämnena religion, filosofi och svenska. Haaland är också pastor i Equmeniakyrkan, så kanske är hon särskilt insatt i hur pastorsrollen kan te sig. Ja, boken har förstås inte så rysligt mycket av pastorsrollen och kyrka i sig, men ändå.

Annette Haaland har tidigare skrivit deckare i serien om Pastor Viveka, som t ex Pastor Viveka och hundraårsjubileet och Pastor Viveka och tanterna. Böckerna om pastor Viveka är fristående från varandra och kan läsas i vilken ordning som helst.

Pastor Viveka och Glada änkan handlar om Pastor Viveka och hennes församling, om människor som hör till församlingen och om människor som tillfälligtvis passerar av olika skäl. Det händer saker som undersöks av henne själv och andra intresserade i församlingsfamiljen, och församlingen i sig har sina problem och möjlighet som skapar just det, nya problem och möjligheter. Hur tas detta tillvara? 

Pastor Vivekas böcker går under benämningen mysdeckare. Boken är lättläst. Det hindrar förstås inte att den kan skapa tankar och diskussion i en grupp som vill och kan diskutera ämnen, språk, personligheter, företeelser och andra typer av trådar som finns i en bok. Ja, vill man bara reflektera själv efter sin lässtund, så går det förstås alldeles utmärkt bra. Om man vill detta.

Boken hör alltså till kategorin lättläst och roande spänning och är definitivt värd sin stund i den skönaste läsfåtöljen där hemma i en lagom iordningställd läsvrå.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...