måndag 12 mars 2012

Ensamkommande barn och ungdomar

Ensamkommande barn och ungdomar
- en praktisk handbok om flyktingbarn.

Författare; Kerstin Fälldin & Görel Strand

Isbn 978 91 27 12940 5

Natur & Kultur


Jag läste häromveckan boken; Ensamkommande barn : en forskningsöversikt av Elinor Brunnberg, Rose-Marie Borg och Camilla Fridström, utgiven av Studentlitteratur AB. Jag konstaterade då att den inte var skriven för oss "vanliga", utan snarare för människor som forskade mm. Den hade ett språk som inte träffar mig, eller oss "vanliga" människor utanför universitetsvärlden.


När jag strax därefter uppmärksammades på Ensamkommande barn och ungdomar av Fälldin och Strand hoppades jag att språket skulle vara bättre och boken skulle vara mer konkret, begriplig och praktisk. Ja, det var den onekligen. 


Förlaget Natur & Kultur skriver om boken på sin hemsida; "Den här boken ger fakta och råd till alla som kommer i kontakt med ensamkommande flyktingbarn. Boken ger handfast vägledning om vad man gör när ett barn kommer till Sverige och om gode mannens och andras arbete och ansvar. Faktaavsnitt och verkliga exempel pekar på problem och lösningar. Hur ser livet ut för ett sådant barn? Vem gör vad och vem har ansvaret?


Det är en saklig, upplysande och praktisk bok. Invävt finns berättande exempel där läsaren får se vad som kan hända i några enskilda fall. Boken innehåller också lite om invandringens inskränkningar, statistik om ålder/länder/skäl, avvisning, aktuell lagstiftning m.fl. bilagor." 


Denna bok innehåller en praktisk och konkret vandring från mottagande och fram till uppehållstillstånd eller att barnet inte längre är att betrakta som ett barn. Den innehåller många råd och klokskap t ex kring den gode mannens uppdrag och andra människor kring barnen som står för dess vård och omsorg. Den ger oss också insikt i migrationsverkets uppgifter, socialtjänstens och kommunens ansvar och tjänstemännens/gode mannens förhållande till barnen/ungdomarna. Den ger också alla oss andra, som bär ett intresse för dessa barn/ungdomar, kunskap kring gången i handläggningen och mängder av problematik som finns och uppkommer runt barnen/ungdomarna och deras väl. Den är konkret och tydlig.


Genomläst ger boken mig en möjlighet att återkomma, begrunda och inse att området inte är helt lätt. Vi, som står utanför flyktingbarnens kunskapsområde, som bara tycker och "vet" bör fånga denna bok för kunskap hur det är, eller skulle kunna vara. Boken ger inte en omfattande kunskap av skälen till barnens ankomst, men den talar kring våra regelsystem när de är här och hur de som, från myndighetshåll, tar emot skall förhålla sig med lag, rätt och god etik i sitt bagage. Detta är en nyttig och lättläst bok. Den ger mig ny kunskap inom ett viktigt och högst aktuellt område där politiken återkommande debatteras i media, ibland med omåttligt hårda ord. 


Ensamkommande barn och ungdomar - en praktisk handbok om flyktingbarn kan rekommenderas dig som vill veta mer om gången kring barnen som kommer från andra länder. Den ger oss en del av den  kunskap vi bör ha om gången i vårt land av barn och ungdomar som kommer utan familj och släkt, de som bara står själva i ett helt nytt land med en helt ny kultur. Den kan också rekommenderas dig som skall arbeta med barnen i någon form, oavsett det är som kommunal tjänsteman, som god man eller som ideell kraft inom någon av  Röda Korsets goda verksamheter med koppling till flyktingar.


Den bör läsas. 

För mer kunskap kring de barn som så väl behöver vår positiva uppmärksamhet. 

Den köps lämpligen i en bokhandel nära dig - om de inte har den hemma, tar de säkert hem den utan dröjsmål. 


Bokbloggerskan*** *** ***  
Boken kan köpas hos t ex; Natur & Kultur.

4 kommentarer:

 1. Visste inte att denna bok fanns (skäms). Jag jobbar som verksamhetschf för ett boende för ensamkommande, ska genast ta och beställa den här boken.

  SvaraRadera
 2. Gör så. Och låt fler läsa den!

  A..

  SvaraRadera
 3. Inte ett ord om myntets andra sida, näml. det geschäft som denna "ensamkommande-barn" verksamhet helt uppenbart i stor utsträckning utvecklats till, erkänns och motarbetas i andra länder, men i det naiva Sverige får ingen kontroll göras.
  De verkligt behövande har aldrig en chans att ta sig hit! Så cyniskt grymt! Men även inom Sverige är ju flykting-industrin en fin födkrok för många.

  SvaraRadera
 4. Hej Isa.

  Har du läst boken? Gör gärna det!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...